ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt val för den som letar hybrid-kamera

Lazlo mag · 10 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Casio skryter friskt med att Exilim Pro EX-F1 är världens snabbaste konsumentkamera. Och det gör de rätt i. EX-F1 får nämligen renodlade videokameror och även dyrare stillbildskameror att skämmas när det kommer till snabbheten.

Den optiska zoomen ligger på 12x, vilket tar dig närmare händelsernas centrum. Jag hade dock önskat lite rappare zoom och autofokus. Optikens brännvidd motsvarar 36–432 mm på en 35-millimetermeterskamera. Bildkvaliteten är över lag jämn över hela zoomomfånget, dock blir den kromatiska aberrationen någ­ot för påtaglig för prisklassen. Brusnivån tenderar att bli ganska hög redan vid lägre ISO. Megapixlar är inte allt, men 6-megapixelsensorn är i klenaste laget.

Något som EX-F1 verkligen imponerar med är seriebildtagningsläget. Kameran lyckas fånga 60 bilder i högsta upplösning på blott en sekund! Därefter blir buffertminnet fullt och kameran måste ta en paus för att föra över bilderna till minneskortet. Med blixten påslagen klarar den en bildserie på sju bilder i sekunden, vilket är snabbare än dyrare systemkameror.I filmläget finns ett antal mer eller mindre spännande alternativ att välja mellan. I full-hd (1 920 x 1 080) tar kameran upp film i 60 bildrutor i sekunden – vilket inte ens många renodlade videokameror kan skryta med.

Slowmotionläget har tre hastigheter med de något udda formaten, 300 bps i 512 x 384 pixlar, 600 bps i 432 x 192 pixlar samt smått otroliga 1 200 bps i 336 x 96 pixlar. Att titta på rinnande vatten eller se när ett glas krossas med 1 200 bildrutor i sekunden är onekligen häftigt, ett par gånger, fastän upplösningen är väldigt låg och kvaliteten likaså. Frågan är om funktionen egentligen har några vettiga användningsområden.Casio Exilim Pro EX-F1 är inte på något sätt en dålig kamera, men den får mig heller inte att tappa hakan. Är du på jakt efter en renodlad stillbildskamera eller en hd-videokamera finns vettigare alternativ att lägga sina slantar på.

Är du däremot ute efter en hybrid som får godkänt på båda delarna och superslowmotion är en funktion som du har väntat i hela ditt liv på – ja, då är din väntan över i och med Casio Exilim Pro EX-F1. 

klar

Artikellänk är kopierad

Lazlo mag
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro