ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätt värme är nyckeln till lyckad BBQ

Emma Björkman · 14 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013

Sänk värmen på grillen. Vänta. Och vänta. Och vänta lite till. Sedan kan du säga hej då till torrt och gummiaktigt kött. Metro krogskribent Jonas Cramby ger sina bästa tips för hur du lyckas med barbecuen i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Doften från revbensspjällen på grillen får amstaffen Naomi att sniffa nyfiket. Husse Jonas Cramby är en proffsgrillare.  – Men man är aldrig fullärd. Ju mer du håller på, desto bättre blir du.
Doften från revbensspjällen på grillen får amstaffen Naomi att sniffa nyfiket. Husse Jonas Cramby är en proffsgrillare.  – Men man är aldrig fullärd. Ju mer du håller på, desto bättre blir du.Foto: Gustav Hugosson

Ett moln av rök från rökspån väller upp ur grillen som Metros krogskribent Jonas Cramby tycker liknar en atombomb. Doften får hans amstaff Naomi att sniffa nyfiket i luften. På gallret ligger ett gäng revbensspjäll som har tillagats i över fyra timmar på låg värme, mellan 110 och 115 grader. – Vet ni hur man känner igen ett bra rib? frågar Jonas Cramby och håller upp köttet. – Längst ut på kanten finns en röd rand, den kallas för rökrand och uppkommer när man röker köttet. Randen visar att man har haft tillräckligt mycket trä när man grillat. Många som gör ribs tror att de är smarta när de kokar köttet först men då försvinner smaken. 

►Kreativa grillsmaker från Rosengårds kolonilotter Ett bett i revbensspjället visar att köttet klarat ”halvmånetestet” – det innebär att en tugga skapar en halvcirkel i köttet och visar att det är perfekt mört.  – Allt som är fett är bra nybörjarkött när man ska göra barbecue. Det är mindre risk att sådant kött blir torrt, säger Jonas Cramby.  Han har tidigare skrivit boken ”Texmex från grunden” som fick svenskarna att överge fredagstacosen till förmån för pulled pork och carnita. I slutet av april släpptes hans senaste bok ”Texas BBQ” som lär ut hur man grillar som i sydstaterna.  Att det blev just en bok om barbecue beror på att Jonas Cramby fick smak för grillmetoden under en resa i Texas. – Det vore kul om folk började grilla barbecue istället för vanlig grillning som går snabbt och ger dig dålig kontroll över resultatet. Det här tar lång tid och du kan använda billiga köttbitar som ribs, högrev och fläskkarré. Att inte köra barbecue på grillen är som att aldrig använda ugnen på spisen, säger han. Jonas Cramby: Så lyckas du med barbecuen  Vad som behövs: Två termometrar. En för att veta hur varmt det är inne i grillen och en för att mäta hur varmt köttet är.  En grill med lock.  Få fyr på elden: – Det finns ingen anledning att tända med något annat än en skorstenständare. Den gör att det går snabbare att få glöd, det är sjukt enkelt och du använder bara tidningspapper så du slipper riskera att köttet smakar tändvätska.  Grym glöd:  – Den beror på grillen. Man måste lära känna sin grill. Ju dyrare grill, desto lättare är det att hålla en bra glöd. Min grill är en Big green egg som håller värmen lätt.  Rökspån:  – I ursprunglig barbecue eldade man med ved för att få en naturlig röksmak. Spån använder man för att härma det med. Experimentera med olika typer av spån, du behöver inte köpa hickory från USA utan testa med al, en, valnötsträd – det blir stor skillnad på smak.   Undvik vanligaste felet: – Det är att tro att det bara finns ett sätt att göra grejer på. Bara för att man grillar så skiter man i att kolla temperaturer och hur länge köttet ska ligga på grillen.   Rätt dryck: – Jag tycker att öl är gott. Jag dricker folköl från det att jag sätter på grillen. När de andra kommer går jag över till starköl. Pale ale och välhumlade öl är gott till. Jag dricker inte rosévin själv men folk säger att det är bra till chiligrejer.   Öva: – Tänk på vad det är du gör. Vad är det för kött som ska tillagas? Blev det inte som du tänkt dig? Fundera på vad du kan göra bättre till nästa gång.   Viktigast: – Lär känna din grill och hur du styr värmen på den. Att hålla en konstant värme är nyckeln till en bra barbecue.

►Här är några smakprov på grillrecept

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro