ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Råttbajs och mögel på stans snuskkrogar

John Lindblom · 5 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den här mögliga tomatsåsen påträffades i kylrummet på en Stockholmskrog tidigare i år. 

Den här mögliga tomatsåsen påträffades i kylrummet på en Stockholmskrog tidigare i år. 


klar

Artikellänk är kopierad

Hur länge kycklingen stått framme i rumstemperatur visste personalen inte.
Hur länge kycklingen stått framme i rumstemperatur visste personalen inte.
På en krog låg potatisknyten helt oförpackade i välfrostad frys.
På en krog låg potatisknyten helt oförpackade i välfrostad frys.

Råttbajs, dåliga kylrum och mögliga såser. Hittills i år har nästan en Stockholmskrog i veckan tvingats stänga efter all­varliga hygieniska brister. Totalt har miljöförvaltningen ”tvångsstängt” 43 restauranger, en klar ökning jämfört med samma tiomånadersperiod både 2006 och 2007.Bland skälen till tvångsåtgärden märks råttspillning på golv, arbetsbord och bardisk samt flera misstänkt otjänliga såser. Flera krogar påträffades med allvarliga mögelangrepp. Främst i förvaringsskåp men även i tillagade livsmedel. En annan krog hade 48 timmar gamla hushållssopor i köket och ytterligare en fick delvis bomma igen efter förvaring av färskvaror i 15-gradigt kylskåp. Hos fem restauranger var larm om matförgiftning upprinnelsen till stängningen. – Väldigt många exempel på hur man inte får driva en krog,  konstaterar Lennart Norring på Stockholms stads miljöförvaltning.Av de 43 krogar som tillfälligt tvingats stänga 2008 har de flesta åtgärdat bristerna. I några fall har krogens tillstånd återkallats permanent.

Dubbelt så många restauranger varnas

Stockholms stad har i år inspekterat merparten av de 2 000 fullskaliga restaurangerna i kommunen. Det har inte bara inneburit fler tvångsstängda krogar utan även en fördubbling av utfärdade förelägganden (varningar). Drygt 140 förelägganden  har gjorts hittills i år. De flesta har åtgärdat bristerna och undvikit straffavgifter. – När vi ökar antalet kontroller rejält som i år blir tyvärr kunskapsbristerna och nonchalansen i krogköken allt tydligare, konstaterar Lennart Norring på miljöförvaltningen.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro