ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Råttbajs överallt – se skräckbilderna inifrån butiken

Tomas Lundin · 23 Dec 2014
Uppdaterad 29 Dec 2014

Foto: Stockholms Stad


klar

Artikellänk är kopierad

Här verkar råttorna ha gnagt sig in igenom frigoliten och mumsat på laxen.
Här verkar råttorna ha gnagt sig in igenom frigoliten och mumsat på laxen.Foto: Stockholms Stad
Foto: Stockholms Stad
Foto: Stockholms Stad
Butiken verkar ha varit medveten om råttproblemet och satt ut fällor.
Butiken verkar ha varit medveten om råttproblemet och satt ut fällor.Foto: Stockholms Stad

Högar med råttbajs och fåglar som flyger fritt bland opackat kött. Det upptäcktes i en butik i södra Stockholm för en vecka sedan.

Det var vid en kontroll den 16 december som inspektörer från Miljöförvaltningen i Stockholms stad gjorde ett oanmält besök. Då hittade man bland annat kyckling med utgångsdatum den 12 december som låg förberedd för att grilla.

Men det var långt ifrån det värsta. I både fiskkyl, mejerikyl och på lagret där livsmedel förvaras hittades mängder av råttspillning. På bilder som togs vid inspektionen syns hur råttorna verkar ha tagit för sig av rester och även gnagt sig in i en frigolitlåda och tuggat i sig fisk som väntar på att säljas till julkunderna. Råttspillning fanns också i anslutning till oförpackat kött. ► LÄS MER: Pizzeria förvarade ost i nerbajsad kyl

Inspektörerna observerade också en levande råtta på en av hyllorna där mat förvaras. Enligt inspektören Annelie Jönsson som var där var butiken ovanligt ansatt av skadedjur.

– Det är inte helt ovanligt eftersom det finns mycket råttor i Stockholm, däremot är den här omfattningen inte så vanlig, säger hon till Metro. ► LÄS MER: Stockholmskrog förberedde mat på personaltoan

Och råttor var inte det enda djuren som trivdes i butiken. När inspektörerna kom på morgonen flög fåglar runt i lokalen. De tros ha varit där under natten och därmed kunnat vistas i charkdisken där oförpackad mat ligger.

Utöver alla dessa brister upptäcktes också att fisk förvarats för varmt, något som pepekats vid tidigare kontroll men inte åtgärdats och att kycklinggrill och bandsåg inte var rengjorda. ►LÄS MER: Restaurang gjorde råbiff på utgånget kött

Butiken förbjöds att sälja oförpackade livsmedel direkt efter kontrollen, men efter att ha lovat bättring har de nu fått förbudet hävt. 

– Vi upphävde förbudet i går efter en ny kontroll och de har vidtagit åtgärder. De har tätat lokalen och påbörjat ett saneringsarbete, säger livsmedelsinspektören Annelie Jönsson.

Utöver det har butiken nu fått ett föreläggande om att de måste städa undan den råttspillning som är kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro