ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Råttbajs sätter stopp för pub i centrala Göteborg

Åsa Larsson · 8 Aug 2016
Uppdaterad 8 Aug 2016

Foto: Fredrik Sandberg/TT


Miljöförvaltningen förbjuder en pub i centrala Göteborg att hantera livsmedel. Anledningen: man har hittat råttbajs i baren och i förrådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Bristerna är så allvarliga att puben inte kan överklaga beslutet.

– Det är antagligen råttor, men det kan vara möss. Oavsett är det inte bra, säger Daniel Eek, chef för livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen, till Göteborgs-Posten.

När livsmedelsinspektörer besökte restaurangen i mitten av juli så hittade man avföring från gnagare på golvet i baren och i förrådet. Från dessa rum är det lätt för djuren att ta sig in i köket, konstaterar Miljöförvaltningen i sitt beslut. "Baren och en del av köket sitter ihop".►LÄS MER: Restaurang stängdes omedelbart efter bild på råtta i wrap Vidare skriver myndigheten:

"Gnagare är smittspridare och ni har dem i de utrymmen där ni förvarar och hanterar livsmedel kan ni inte garantera att livsmedlen ni serverar är säkra."

Urin och avföring från råttor och möss kan innehålla smittämnen som är en hälsorisk för människor.

"Gnagare rör sig även obehindrat genom till exempel avloppsledningar och andra smutsiga zoner och kan föra smitta vidare till ytor de rör sig över eller gnager på. Miljöförvaltningen anser att det finns en stor risk för att era livsmedel kontamineras av gnagarna", skriver man i beslutet.►LÄS MER: Mögel, smuts och skadedjur stoppar bryggeri Först när puben kan visa att lokalen är säker att hantera livsmedel i kommer beslutet att hävas.

– När det är sådana här ärenden, där det är stor risk att folk blir sjuka, är det vansinne att företaget ska få välja att åtgärda problemet om ett och ett halvt år. I det här fallet har de två val: åtgärda problemet eller låta bli att servera, säger Daniel Eek till GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro