ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rättegång i juli mot misstänkt terrorsvensk i Bosnien

Stockholm TT · 26 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det beslutade domstolen i den bosniska huvudstaden vid en dryg timmes förberedande förhandling på måndagen. Åklagaren krävde då sex förhandlingsdagar, vilket rätten gick med på. Sista förhandlingsdagen blir den 17 augusti.

Svenskens försvarsadvokat sade efteråt till ambassadrådet Monika Jagerman att bara tre personer ska rannsakas, trots att fem män är åtalade. De två bosnier som åtalats för vapeninnehav uppges vara beredda att erkänna och därmed få sina straff i ett särskilt förfarande.

Förutom svensken är en 20-årig turk från Danmark och en bosnisk man åtalad. Enligt åklagaren har de förberett ett terrorattentat mot ett mål i Bosnien eller annat europeiskt land. Åklagaren har hittills inte sagt vilket.

Svensken förnekar all inblandning i terrorverksamhet men erkänner vapeninnehav. Han och 20-åringen från Danmark greps den 19 oktober i Sarajevo i en lägenhet de hyrde. Vid gripandet beslagtog polisen bland annat 30 kilo sprängmedel, vapen och ett så kallat självmordsbombarbälte.

I lägenheten ska också ha funnits ett videoband med bilder på Vita Huset och ett uttalande av de två, där de ber Gud om förlåtelse för att de tänker spränga sig i luften.

Enligt poliskällor i Bosnien och Storbritannien ska svensken också innan han reste till Bosnien ha varit aktiv på islamistiska webbsidor, där han under täcknamnet Maximus ska ha deltagit i rekryteringen av krigare till Irak.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro