ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rättegång inledd om nazistöverfall

TT · 26 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Nazistledare anklagas för hatbrott mot homosexuella

klar

Artikellänk är kopierad

Inför en ganska gles åskådarskara inledde Kristianstads tingsrätt på måndagsmorgonen rättegången om bråket i en RFSL-lokal i Kristianstad förra året. En skånsk nazistledare och en kamrat till honom är åtalade för överfall på homosexuella.Nazistledarens 28-årige kamrat är åtalad för misshandel, hot och skadegörelse, ledaren själv för medhjälp till brotten. Kammaråklagare Christofer Ramkvist betecknar det som ett hatbrott och kommer att kräva fängelse.Båda de åtalade nekar och 28-åringen säger till TT:s utsända att han aldrig haft några nazistsympatier. Han medger att han var berusad vid tillfället.

28-åringens advokat, Niklas Mandelholm, anser inte att hans klient haft någon drivande roll i händelsen. -Han har väl hängt med, säger Mandelholm och tillbakavisar åklagarens påstående om hatbrott.På kvällen den 20 maj 2006 samlades medlemmar i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i sina lokaler i Kristianstad för att se schlager-EM på tv. Då kom den åtalade nazistledaren dit tillsammans med sin kamrat. Bråk utbröt, en glasruta slogs sönder och flera personer fick lättare skador.Enligt åtalet gick nazistledaren och kompisen dit för att misshandla och hota personerna i lokalen på grund av deras sexuella läggning. Kamraten ska ha varit mest aktiv, medan ledaren uppmuntrat och eldat på honom.Enligt Andrea Thiele, ordförande i RFSL Kristianstad, kände sig flera i lokalen hotade till livet. Men de båda åtalade hävdar i stället att det var de som blev angripna och tvingades till självförsvar när RFSL:arna plötsligt gick till angrepp .-Vi gick dit för att diskutera politik. Jag hade blivit inbjuden av en person som uppgav att han var medlem, har nazistledaren förklarat för TT.RFSL-mötena i Kristianstad har samlat färre deltagare efter händelsen, berättar medlemmen Peter Norgren i en rättegångspaus.-De har lyckats att skrämma iväg några, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro