ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rättegång mot Jehovas vittnen efter Metros avslöjande

Jesper Lindqvist · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
En 64-årig inom Jehovas vittnen åtalas för brott mot lagen om åldersgräns för film som visas offentligt.

En 64-årig inom Jehovas vittnen åtalas för brott mot lagen om åldersgräns för film som visas offentligt. Foto: David Peterson/Polisen.


Under måndagen inleds rättegången mot den 64-årige man som misstänkts att utan tillstånd ha visat filmer vid Jehovas vittnens årssammankomst, något som Metro kunde avslöja förra sommaren. En fällande dom kan leda till att samfundet portas från Stockholmsmässan.

klar

Artikellänk är kopierad

I somras kunde Metro avslöja att Jehovas vittnen, i samband med sin årssammankomst på Stockholmsmässan, kunde ha gjort sig skyldiga till lagbrott.

Under sammankomsten visades flera filmer, som bland annat involverade anti-hbtq budskap och inslag om Harmagedon. I publiken fanns många barn, vilket innebar att Jehovas vittnen hade behövt söka tillstånd från Statens medieråd för att visa filmerna.

Nu åtalas en 64-årig man inom samfundet för brott mot lagen om åldersgräns för film som visas offentligt. I åtalet kan man läsa att mannen: ”vid en allmän sammankomst/offentlig tillställning visat film som inte godkänts av Statens medieråd, för barn som varit under 15 år”.

De senaste fyra åren har Jehovas vittnen haft sin årliga sammankomst på Stockholmsmässan. En fällande dom kan innebära att samfundet inte längre får hålla till i lokalerna.

– Det ska inte förekomma någon verksamhet på Stockholmsmässan som inte är förenlig med lagstiftning. Om det har gjort det så är det beklagligt, har Thomas Andersson, vice vd på Stockholms Stadshus AB, tidigare sagt till Metro.

Samfundet brukar även regelbundet hyra kommunala lokaler i södra eller norra Sverige.

”Jehovas och andra grupper förlorar medlemmar”

Hur rättegången kommer att påverka Jehovas vittnen som samfund är dock oklart. Enligt Peter Åkerbäck, som i många år har forskat om samfundet, har ingen tidigare undersökt detta, och han själv minns inte att han har hört talas om ett tidigare åtal mot enskilda medlemmar. Han menar dock att samfundets befintliga medlemmar sannolikt inte kommer att påverkas märkbart.

– Den här typen av grupper har en tendens att hålla samman när de på något sätt granskas av samhället. Det gäller inte minst för Jehovas vittnen. Deras medlemmar är vad man kan kalla ”ideologiskt avskärmade”, vilket innebär att deras ideologiska övertygelse hålls intakt, oavsett hur samhället förändras, säger Peter Åkerbäck.

Han tillägger även att medlemsantalet inte heller lär påverkas nämnvärt, eftersom Jehovas vittnen inte rekryterar på samma sätt som tidigare.

– De är i dag mer beroende av att få sina barn att stanna kvar i samfundet. Man fokuserar mindre på att värva medlemmar, inte minst i Sverige där religion i regel är något folk håller för sig själva. Man kan se samma trend för flera stora, alternativa, samfund som till exempel scientologerna. De förlorar numera fler medlemmar än de värvar, säger Peter Åkerbäck.

Peter Åkerbäck, forskare.
Peter Åkerbäck, forskare.

 Satsar mycket på digital kommunikation”

I samband med årssammankomsten visades många filmer, däribland flera som Jehovas vittnen själva har producerat. Just användningen av digitalt berättande i sin kommunikation är enligt Peter Åkerbäck något som har ökat explosionsartat för samfundet under de senaste åren.

– Fram till för 15 år sedan var det en rörelse som fortfarande förlitade sig på medlemsmöten och egna tidningar. Men tittar man på deras hemsida nu kryllar det av material. Man var sena med att digitalisera sin kommunikation, men när den processen väl inleddes gick det i rekordfart. Det här är deras nya sätt att få medlemmarna att ta till sig budskapen, säger han.

Filmerna som visades under mässan ligger i linje med den kommunikation som Jehovas vittnen använder sig av.

Enligt Peter Åkerbäck visar till exempel den hbtq-kritiska filmen hur Jehovas vittnen försöker anpassa budskapen efter vilka frågor som är aktuella i dag.

– De vet att ungdomar ställs inför den här typen av frågeställningar i dag, det är ett sätt för dem att försöka vara aktuella. Att man även visar filmer om undergången handlar om att det är något de lever med, det är en positiv händelse som visar att Jesus snart kommer tillbaka, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro