ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rättegång mot NMR-medlem i Göteborg skjuts upp efter ytterligare åtal

Björn Berglund · 19 Feb 2018
Uppdaterad 19 Feb 2018
Tumult uppstod när NMR-anhängare gjorde ett utbrytningsförsök.

Tumult uppstod när NMR-anhängare gjorde ett utbrytningsförsök. Foto: IBL


Den 25-årige medlemmen i nazistiska NMR åtalas för ohörsamhet efter gruppens demonstration vid Bokmässan förra året. Men rättegången skjuts upp efter att ytterliga åtal mot honom har lämnats in.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen, som beskrivs som en ledargestalt inom NMR, står inför rätta för ohörsamhet mot ordningsmakt. Rättegången skulle ha börjat i dag, men strax innan dess lämnades ytterligare ett åtal in. Han anklagas för våldsamt motstånd i samband med att NMR delade ut flygblad i Göteborg januari. När detta stod klart ville mannen ha sin advokat närvarande och rättens ordförande fick skjuta på förhandlingen, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i Göteborg den 30 september förra året som en grupp demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, försökte bryta sig loss från den väg de hade tillstånd att tåga utmed vid Svenska mässan. Tumult uppstod och enligt åtalet vägrade 25-åringen, som skrivit under demonstrationstillståndet, att följa polisens anvisningar, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi har videoupptagningar som vi tycker visar att han inte lyder polisens uppmaning på plats, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till TT.

Ett 20-tal personer greps för våldsamt upplopp, men misstankarna avskrevs senare då brott inte kunde styrkas. Sedan i höstas har flera motdemonstranter åtalats, men det aktuella fallet är det första där en NMR-medlem ställs inför rätta för händelser i samband med demonstrationen. Mannen nekar till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro