ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rättegången mot ASAP Rocky – frågorna som kan avgöra tingsrättens dom

Jesper Lindqvist · 29 Jul 2019
Uppdaterad 14 Aug 2019
Världsstjärnan har suttit frihetsberövad i snart en månad.

Foto: TT


Den här veckan inleds misshandelsrättegången mot rapstjärnan ASAP Rocky och hans två medåtalade. Ett par inslag i fallet har blivit centrala i förundersökningen, och kommer sannolikt att väga tungt när tingsrätten ska göra sin bedömning. Metro har granskat fallet samt hur de inblandade förklarar händelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: ASAP Rocky åtalas för misshandel.

Vem: Den amerikanska rapstjärnan ASAP Rocky.

Var: Stockholm.

Hur: ASAP Rocky och två män ur hans entourage anhölls natten till den tredje juli och har suttit häktade i snart tre veckor.

När: Rättegången inleds på tisdagen och pågår under tre dagar fram till och med fredag.

Varför: ”Jag bedömer att det som skett utgör ett brott, trots att det framförts invändningar om nödvärn och provokation”, säger åklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Drogpåverkan

Något som alla i ASAP Rockys entourage nämner är att de två personer som man började bråka med/som började bråka med dem betedde sig märkligt och verkade vara drogpåverkade. ASAP Rocky själv berättar i förhör att de hade utvidgade pupiller och betedde sig aggressivt och irrationellt.

”Killarna gick på droger... Vem som helst som skulle attackera min säkerhetsvakt ett flertal gånger verkar inte vara en rimlig eller resonabel person enligt min åsikt. Speciellt när han tar sönder sina egna hörlurar och sedan frågar oss om dem”, berättar han.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky åtalas för misshandel – detta har hänt

Samma version ges av de två personer som, tillsammans med ASAP Rocky, står åtalade för misshandeln.

”Vi försvarade oss. Han var ju alldeles förfärligt aggressiv på droger och han slutade inte. Om man har sett någon som tagit droger, då vet man hur det ser ut”, berättar den ena misstänkta i förhör.

”När jag såg att de attackerade den största killen hos oss tänkte jag att killarna måste vara påverkade av droger. De kan inte vara normala, de måste vara galna”, berättar den andra.

19-åringen ser ut att rikta ett slag mot säkerhetsvakten i en sekvens som utspelar sig innan slagsmålet ägde rum.Foto: Polisen

”Den största killen” är världsstjärnans säkerhetsvakt, som i ett inledande skede också var misstänkt, men som alltså inte står åtalad. Det var med honom som konflikten uppstod, och när det kommer till upprinnelsen går historierna isär.

Enligt säkerhetsvakten kom den 19-årige målsäganden fram och frågade honom efter vägen, men eftersom han inte kände till området bad han målsäganden att gå iväg. 19-åringen och hans kompis kom dock tillbaka vid upprepade tillfällen, och efter ett kort tag blev de aggressiva och försökte slå säkerhetsvakten, vilket var början på bråket.

19-åringen själv har i förhör sagt att han endast kom fram och frågade om de hade sett hans kompis, varpå säkerhetsvakten direkt ska ha blivit aggressiv. Bland annat ska denne ha tagit tag om 19-åringens hals, lyft upp honom marken och kastat iväg honom, varpå hans hörlurar gått sönder.

LÄS MER
ASAP Rocky blir inlåst en vecka till – därför har Sverige så långa häktningstider

I förhör säger 19-åringens kompis, som var med när det hände, att 19-åringen från början gått fram till säkerhetsvakten för att fråga efter hasch. Men enligt kompisen var ingen av dem påverkade vid tillfället.

Förhörsledaren: Den aktuella kvällen där ni hamnade i bråk, hade ni druckit alkohol och/eller brukat narkotika då?

”Nej, vi hade varken druckit alkohol eller knarkat.”

Glasflaskorna

En faktor som har beskrivits som avgörande till att konflikten eskalerade är att någon ska ha slagit 19-åringen i huvudet med en glasflaska. I skaderapporten bekräftas det att han mycket riktigt har ådragit sig skärskador i huvud och ansikte.

Både vittnen och inblandade uppger att glasflaskorna ska ha stått på platsen där konflikten eskalerade till en misstänkt misshandel.

LÄS MER
ASAP Rockys rädsla – efter hoten och trakasserierna

Efter att ha slagits i huvudet uppger 19-åringen att han ser två personer med avslagna glasflaskor, men att han inte vet vem av dem som slog honom. Även hans kompis berättar att alla sex personer i ASAP Rockys entourage hade varsin glasflaska i handen. Dessa ska de ha plockat upp när de begav sig från platsen, då 19-åringen och hans kompis följde efter.

När det kommer till glasflaskorna råder det delade meningar bland ASAP Rockys entourage. Han själv menar i ett förhör att han är osäker, men att han vet med sig att varken han eller någon annan använde en glasflaska vid den misstänkta misshandeln. Istället tror han att glaskrosset på marken orsakats av 19-åringens kompis, som ska ha kastat flaskorna.

ASAP Rocky tar tag om 19-åringen och kastar iväg honomFoto: Polisen

”Allt gick väldigt fort. Ingen av oss har använt någon glasflaska för att slå honom”, berättar ASAP Rocky.

En av de andra som misstänks för misshandeln uppger två olika saker i polisförhören. I ett av de inledande förhören är han säker på sin sak.

”Jag vet med säkerhet att ingen i vårt sällskap höll i en glasflaska”, berättar han.

LÄS MER
Dokument: Så har relationen mellan Sverige och USA utvecklats genom åren

I ett senare förhör, ett par veckor senare, låter det annorlunda.

”Allting hände så fort. Jag såg inte vad någon hade i sina händer. Jag hade ingenting i mina händer.”

Flera vittnen uppger att de hört glas krossas i gränden men ingen har kunnat uppge vem som, eventuellt, slagit 19-åringen i huvudet med en glasflaska.

Nödvärn

Den kanske viktigaste punkten som tingsrätten kommer behöva bedöma är om våldet som ASAP Rocky och de två andra som åtalas kan betraktas som nödvärn.

Från övervakningsbilder har man i förundersökningen kunnat konstatera att säkerhetsvakten vid flera tillfällen pekat och, sannolikt försökt få bort 19-åringen och hans kompis. Det står även klart att säkerhetsvakten, efter att 19-åringen inte gått iväg, först knuffat iväg honom och sedan tagit tag om hans hals, lyft upp honom och sedan kastat iväg honom. Enligt 19-åringen var det den senare incidenten som förstörde hans hörlurar, vilket ledde till att han fortsatte att följa efter ASAP Rocky och hans entourage.

Säkerhetsvakten uppmanar 19-åringen att gå iväg, något som denne vägrar att göra.Foto: Polisen

Efter detta går historierna återigen isär. Enligt 19-åringen följde han bara efter för att få tillbaka sina trasiga hörlurar som han i ett tidigare skede kastat på säkerhetsvakten. Han ska enligt egen utsago ha sagt att han inte är en ond kille, och det är här någon bakifrån slår honom i huvudet med en glasflaska. Det är efter detta som ASAP Rocky ska ha tagit tag i honom och kastat iväg honom, varpå han och två andra attackerat 19-åringen med sparkar och slag.

Säkerhetsvakten har i förhör uppgett att upprinnelsen till slagsmålet var det motvända. Han menar att det var 19-åringen som, efter att de försökt gå bort, riktade flera slag mot honom. Även 19-åringens kompis ska ha attackerat honom, bland annat med en glasflaska som han hade i handen.

Enligt säkerhetsvakten försvarade han sig bara mot angreppet.

”Jag försvarade mig och visste inte vad dem hade på sig. Jag fruktade för mitt liv”, berättar han.

Enligt vittnesuppgifter sparkar även ASAP Rocky mot 19-åringen när denne ligger på marken.Foto: Polisen

Utöver rädslan för sin egen säkerhet var säkerhetsvakten även orolig för ASAP Rocky, som han hade i uppgift att skydda. ASAP Rocky själv utvecklar i förhör hur han resonerade när han attackerade 19-åringen.

”Jag vet inte om de kommer hugga mig, om de kommer skära mig eller om de har några vapen... Allt jag vet är att de attackerade NN, då såg jag honom och kastade ner honom mot marken. Jag sparkade hans arm för att hålla honom nere och kvarhålla honom och jag minns inte om jag sedan följde upp med att slå honom eller om jag bara höll ner honom”, berättar han.

LÄS MER
Världsstjärnan ASAP Rocky omhäktas och ställer in Europaturnén – här är 7 andra kändisar som gripits

Även en av de andra misstänkta anser att det var en nödvändig mängd våld som användes.

”Ja det var nödvändigt, att vi skulle kunna ta oss därifrån med hälsan i behåll... Jag fruktade för mitt liv, och jag är ganska säker på att NN (säkerhetsvakten, reds. anm.) också fruktade för sitt liv.”

Förhörsledaren: Är det proportionerligt att ni fortsätter slå målsäganden, då han ligger ner på marken?

”Allt skedde så fort. Han fortsatte att attackera oss. När han låg nere på marken, då kunde vi fly därifrån.”

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro