ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätten friar man från badvåldtäkt: Kan ha kommit åt kvinnas underliv av misstag

Karl Enn Henricsson · 2 Okt 2018
Uppdaterad 4 Okt 2018
En oenig tingsrätt friar mannen för att ha våldtagit en kvinna på en badplats. Arkivbild.

En oenig tingsrätt friar mannen för att ha våldtagit en kvinna på en badplats. Arkivbild. Foto: IBL


Tingsrätten friar en man för att ha våldtagit en kvinna på en badplats. Rätten anser att kvinnan upplevt händelsen på det sätt hon har beskrivit den”. Dessutom stödjer tre vittnen hennes berättelse. Men en oenig rätt friar ändå mannen. Orsaken: Han kan ha kommit åt hennes underliv av misstag.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av juli anmälde en kvinna att hon våldtagits på en allmän badplats i Sollentuna kommun.

– Kvinnans och hennes sällskap badade tillsammans då en av personerna tryckte upp sina fingrar i min klients underliv, berättade advokat Kristofer Stahre, som biträder kvinnan, för Metro.

En 57-årig man åtalades för våldtäkt, och nu har domen kommit. Tingsrätten konstaterar att kvinnan ”lämnat en tydlig berättelse om vad som inträffat” och hennes reaktion vid händelsen ”får stöd av de uppgifter som vittnena lämnat”.

Tre personer i kvinnans sällskap, som befann sig i närheten, vittnade till hennes fördel under rättegången.

Vidare tvivlar inte rätten på att kvinnan ”upplevt händelsen på det sätt hon har beskrivit”, men friar ändå mannen. Orsaken: Att mannen av misstag kan ha kommit åt hennes underliv när han dök upp framför henne i vattnet.

Advokaten: Uppenbar efterhandskonstruktion

Men rätten är oenig. Både rättens ordförande och en nämndeman ville fälla mannen för våldtäkt. De pekar på att mannen ändrat sin berättelse flera gånger, och att han inte är trovärdig. ”Något samtycke från kvinnans sida har inte förelegat och NN kan inte heller ha trott att så har varit fallet”, skriver de i domen.

Och Kristofer Stahre är inte heller nöjd:

”Vi anser att nämndemännen som friade kommit till en helt felaktig slutsats. Att den tilltalade av misstag tryckt upp två fingrar i min klients underliv är en uppenbar efterhandskonstruktion. Vi kommer att överklaga!”, skriver han i en kommentar till Metro.

Däremot döms mannen för ett annat fall av våldtäkt, som ska ha inträffat samma dygn som händelsen på badplatsen. Mannen kom hem till en annan kvinna, som han tidigare hade haft en relation med, och våldtog henne, enligt domen. Men även på den punkten är rätten oenig. En av nämndemännen, som friade mannen för händelsen på badplatsen, ville även fria honom för händelsen i lägenheten.

Döms till tre års fängelse

Rätten var dock helt enig när det gällde att döma mannen för ringa narkotikabrott, vilket han även hade erkänt.

Sammantaget döms mannen för narkotikabrottet och ett fall av våldtäkt. Straffet blir fängelse i tre år. Han ska även betala skadestånd på 100 000 kronor till offret i fallet där mannen dömdes för våldtäkt.

– Rätten har gjort en bedömning som inte överraskade mig vad gäller den frikännande delen. Men i den andra delen så stod det väl att vägde då en av nämndemännen ville frikänna, säger advokat Bo Thorén, som försvarar mannen.

Den 57-årige mannen har hela tiden nekat till våldtäkterna, och Bo Thorén kan ännu inte säga om de ska överklaga domen.

Nämndemän är politiskt tillsatta. Om två personer i en rätt om fyra vill fria en åtalad blir det en friande dom.

Metro har sökt åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro