ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätten: Ikeas sked är inte en kopia

Petter Sundsten · 22 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Babybjörn tyckte att Ikeas sked – till höger – var en ren kopia av deras egen sked – ovan – men rätten höll inte med.

Babybjörn tyckte att Ikeas sked – till höger – var en ren kopia av deras egen sked – ovan – men rätten höll inte med.


Babybjörn får betala 1 miljon i rättegångskostnader

klar

Artikellänk är kopierad

Babybjörn stämde Ikea – för en matskeds skull. De var för lika, dundrade företaget. Men efter fyra års kamp vann möbeljätten i tingsrätten.1999 lanserade barnproduktföretaget Babybjörn ”Äta själv-skeden” ef­ter flera års produktutveckling av en sked som barn skulle kun­na lära sig äta själv med. Enligt Babybjörn uppgick utvecklingskostnaderna till cirka 3 miljoner kronor. Några år senare lanserade Ikea skeden Mumsa till barn som skulle lära sig att äta själv. Men Babybjörn tyckte att likheterna var alltför uppenbara och stämde 2004 Ikea för upphovsrättsintrång.

Attunda tingsrätt skriver i sin dom att skedarna uppvisar stora likheter och att det ”inte är osannolikt att Ikea eftersträvat att ta fram en produkt av samma typ som den som sålts av Babybjörn”. Men tingsrätten konstaterar att vid en samlad bedömning ger Ikeaskeden ett annat ­helhets­intryck än Babybjörns.Babybjörn ska också stå för Ikeas rättegångskostnader på 1 miljon kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro