ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätten: Misshandel av otrogen fru inte lika allvarligt

Tomas Lundin · 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015

Foto: TT/Arkiv


En polis som har slagit sin fru med knytnäven får behålla jobbet – eftersom hustruns otrohet anses ha varit en provokation” och därmed gör misshandeln mindre allvarlig.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i april i år som en polis måttade ett slag mot överkroppen på sin dåvarande fru samtidigt som deras gemensamma barn fanns i bostaden. 

”Våldet har ägt rum i närvaro av deras gemensamma minderåriga barn vilket varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person.”, skriver rätten i sin dom. 

► LÄS MER: Polisman frias för sambomisshandel Mannen hade strax innan misshandeln fått reda på att hustrun varit otrogen med en man som han visste namnet på. 

”Efter några dygn med sömlöshet beslöt han att ringa upp N för att tala ut.”, skriver rätten. 

Kvinnan försökte få maken att avsluta samtalet och det var i samband med detta som våldsamheterna ska ha förekommit. I en video som kvinnan filmat med sin mobiltelefon hörs ljud som enligt rätten kan ”förknippas med våldsutövning”, även om inte själva misshandeln syns. 

Rätten anser att det är bevisat att mannen slagit sin fru med knytnäven, men menar att otroheten i sig är att räkna som en provokation och dömer honom till ringa misshandel. 

”I rättspraxis har ofta slag med knuten näve bedömts som misshandel av normalgraden, särskilt om våldet utövats mot en närstående person i hemmet. När våldet föregåtts av provokation från målsäganden förekommer det emellertid att våldsutövningen bedöms som misshandel av ringa slag”, skriver rätten. 

Ärendet har utretts av Polisens personalansvarsnämnd, som skriver att polismannen skulle ha förlorat sitt jobb om han dömdes för misshandel som inte är ringa, men eftersom det nu bara blev tal om en ringa misshandel får han fortsätta sin tjänst. Om inte kvinnan ”provocerat” mannen med sin otrohet hade han alltså fått sparken.

I stället straffas nu polismannen med 80 dagsböter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro