ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rätten tvingades lukta på saker från källaren

TT · 16 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rätten tvingades lukta på föremål från källaren för att förstå de vidriga förhållandena som dottern levt under.

Omgiven av vakter och med en blå pärm för ansiktet fördes Fritzl in i rättssalen strax efter 9, där domaren skulle inleda målet.

Domarna intog 8 minuter efter 9.30 sina platser och inledde målet med att läsa upp åtalspunkterna.

Reportrar från en rad TV-bolag hade dessförinnan förgäves försökt få Josef Fritzl att uttala sig. Han stod emellertid tyst och orörlig med pärmen för ansiktet i väntan på att målet skulle inledas.

Rätten ska ta ställning till om mannen som kallats "incestmonstret" är skyldig till mord, slavhandel, våldtäkt, olaga frihetsberövande, grov utpressning och blodskam, som incest heter i den österrikiska brottsbalken.

Åklagaren Christiane Burkheiser inledde rättegången med sin åtalsframställning. Där framkom det att dottern blev våldtagen av sin far redan andra dagen i fångenskap.

– Detta var ett martyrskap som vi inte kan föreställa oss, sade enligt nyhetsbyrån APA åklagaren.

Hon sade att Fritzl under utredningen uppträtt korrekt och besvarat alla hennes frågor, men inte visat några tecken på ånger och medvetande om att han gjort orätt.

– Han verkar vara som en äldre trevlig granne, beskrev hon hans uppträdande.

– Ingen kan egentligen föreställa sig vad som hände där nere. De första nio åren levde offret på elva kvadratmeter, tidvis med tre små barn och barn i magen, sade åklagaren.

Hon pekade på att det under denna tid inte fanns något varmvatten, ingen dusch, ingen värme och framför allt inget dagsljus och inget friskluftsintag.

Själv har hon två gånger varit ner i de underjordiska rum som Fritzl inrättat för sin dotters och hennes barns fångenskap. Takhöjden inne i utrymmena var 1,74 meter och Christiane Burkheiser visade med en laserpekpinne på en av rättssalens dörrar för rätten hur högt detta är.

För att försöka ge nämndemännen en föreställning om den miljö som Elisabeth Fritzl vistats i under 24 år gav åklagaren dem en låda med saker som hon tagit med sig från underjorden och uppmanade dem att lukta på dem.

En skog av paraboler på parkeringen utanför domstolen i St Pölten vittande om det stora internationella intresset för rättegången. Polisen hade slagit en ring kring byggnaden.

Rätten tvingas blicka och lyssna ner i en avgrund, som är så djup och svart, att de före den 26 april 2008 aldrig hade kunnat föreställa sig att den kunde existera. Och absolut inte i 24 år och i en österrikisk småstad med 23 000 invånare.

Under elva timmar ska rätten följa dvd-inspelade förhör med Fritzls 42-åriga dotter Elisabeth. Men hon bär sedan förra året inte längre hans namn och bor under ny identitet på hemlig ort tillsammans med sina sex barn, vars far och morfar är samme man.

Frågan om Josef Fritzls skuld och straff är snart besvarad. Men kvar blir en stor undran: Hur kunde sextortyren av en kvinna och misshandeln av hennes barn pågå i 24 år utan att någon verkar ha haft en aning om denna fasaväckande familjetragedi?

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro