ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rattfull 17-åring slipper straff – blev själv för skadad

Evelina Olsson · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011

Foto: Gorm Kallestad /Scanpix


Körkortslös och berusad yngling kraschade mammas bil. Döms för rattfylleri men slipper böter. Tingsrätten: Oskäligt döma ut påföljd”

klar

Artikellänk är kopierad

Den 17-årige pojken var både berusad och saknade körkort när han totalkvaddade sin mammas bil under en nattlig färd i nordvästra Skåne. Men tingsrätten anser att det vore ”uppenbart oskäligt att döma honom till påföljd” då pojken skadades allvarligt vid olyckan. Därför slipper han straff.   Sömnproblem, skada på lungan och dövhet på ena örat. De skadorna har pojken kvar efter olyckan som inträffade i juli i år och som han själv inte har något minne av. När räddningstjänsten kom till platsen vid halv fem på morgonen hittade de 17-åringen medvetslös och hängande upp och ner i bilvraket. 17-åringen vaknade inte upp förrän tre dagar senare. Nu har dom fallit vid Helsingborgs tingsrätt som anser att pojken gjort sig skyldig till rattfylleri och olovlig körning, brott som hade kostat honom en månad i fängelse om han varit myndig. Men med hänsyn till hans låga ålder och skadorna han fått slipper han detta. Han kommer dock inte undan kostnaden för blodprov och analys, sammanlagt 280 kronor.

Analys: Typiskt för ”naturligt straff”

Lagstiftaren har tagit fasta på att det kan finnas andra typer av straff än de som kan utdömas av de världsliga domstol­arna. Inom juridiken används det latinska uttrycket poena naturalis (”naturligt straff”) för sådana situationer. Brottsbalken har till och med en särskild paragraf som handlar om att en åtalad kan få straff­lindring om han har drabbats av allvarlig kropps­skada till följd av sitt brott. Även om det inte är särskilt vanligt att bestämmelsen tillämpas så är ett typiskt exempel som nämns i den juridiska litteraturen just invalidisering på grund av självförvållad ­trafik­olycka.

Stefan Wahlberg Metros rättslige expert

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro