ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rattfull med fin bil – då blir den inte beslagtagen

Fredrik Beckman · 6 Sep 2011
Uppdaterad 6 Sep 2011

Återfallsrattfyllerister blir av med bilen för att inte kunna köra fulla igen Gäller i praktiken bara billiga bilar. Fyllekörning med dyrare bil – då får man behålla den.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som kör rattfull kan bli av med bilen. Men i praktiken gäller det bara fattiga rattfyllerister – den som har pengar nog till en fin bil kan lugnt fylleköra vidare utan att riskera att polisen tar fordonet nästa gång det är dags för att blåsa. – Om vi tar en bil i beslag för över 100 000 kronor kommer beslaget regelmässigt att hävas, säger Mats Berndtzon, biträdande chef för trafikpolisen i Göteborg. – Ser man det och jämför bil för bil är det ingen likhet inför lagen. Men om man ser till bilens värde, då är det likhet inför lagen, kan man säga. Så han eller hon som har mycket pengar och fin bil får behålla bilen, till skillnad från fattiga fyllekörare? – Jajamän, det får han. Att det är så här handlar om sjunde paragrafen i trafikbrottslagen, en lag som justitiedepartementet just nu ser över. Om bilen har använts vid brott och den riskerar att användas till brott igen får den förverkas. Men det ska vara skäligt, där straffet är i paritet med brottet. – Det finns inga exakta gränser utan är en bedömningsfråga i det enskilda fallet, säger Linda Karlsson, åklagare. – Vanligtvis är ju bilarna som polisen tar sällan värda mer än 10 000 kronor. Lagtexten utgår ju från att det inte ska vara oskäligt. Och ju högre värde på bilen, desto svårare blir den att beslagta.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro