ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rättsexperten om den SD-anställdes sajt: Kan vara brottsligt

Linnéa Borgert · 9 Feb 2017
Uppdaterad 9 Feb 2017
Det kan vara brottsligt att sprida personuppgifter, även om det är offentliga handlingar, enligt rättsexperten Mårten Schultz.

Det kan vara brottsligt att sprida personuppgifter, även om det är offentliga handlingar, enligt rättsexperten Mårten Schultz. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Malin Hoelstad


I går avslöjade Metro att Ungsvenskarnas Findel Madison ligger bakom en anonym sajt på nätet som publicerar personuppgifter och bilder på brottsoffer och förövare. Det kan bryta mot lagen, menar rättsexperten Mårten Schultz.

klar

Artikellänk är kopierad

Findel Madison, ledamot i Sverigedemokraternas ungdomsförbunds verkställande utskott och anställd på Sverigedemokraternas gruppkansli i Riksdagen, står bakom en sajt som hänger ut brottslingar med bild, namn och personnummer. Även dåligt maskerade bilder på brottsoffer har lagts ut på sajten. Efter Metros avslöjande har sidan stängts ned.

Uppgifterna som publicerades på sidan är offentliga handlingar, men det betyder inte att man har rätt att sprida dem, menar Mårten Schultz, professor i civilrätt.

– Det är en väldigt vanlig missuppfattning. Det faktum att viss information är offentlig betyder inte att det är det är tillåtet att sprida den. Offentlighetsprincipen fungerar inte så. Den ger insyn, men säger ingenting om vad som är lämpligt att sprida. Det kan många gånger vara brottsligt att sprida offentlig information och uppgifter, säger han.

Enligt Schultz kan publiceringarna på sajten vara brottsliga.

– Det ligger till och med nära till hands att det är det och det kan handla om flera brott. Att lägga ut personnummer är ett brott mot personuppgiftslagen. Lägger man ut personuppgifter så finns det inte så många möjligheter att komma undan om man inte har ett utgivningsbevis, då gäller andra regler, säger han.

Enligt myndigheten för press radio och tv har Findel Madison inte ansökt om ett utgivningsbevis.

Mårten Schultz säger att det även kan röra sig om förtal.

– Det kan vara fråga om förtal när man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd. Det kan det vara även om den som pekas ut faktiskt är en brottsling. Det kan vara förbjudet även om man bara lägger ut korrekta uppgifter, säger han och fortsätter:

– Om det är förtal i de enskilda fallen beror på. Under vissa omständigheter kan det vara försvarligt. Till att börja med måste det vara sant och sedan är det en avvägning mellan två intressen, personens intresse och informationsintresset. Domstolen är ganska stränga när det kommer till att i digitala sammanhang hänga ut personer som brottslingar, även om de är brottslingar.

Har några brott begåtts mot offren?

– Det skulle också kunna vara brott mot personuppgiftslagen. Däremot träffar förtalsregeln inte på brottsofferna om inte de också hängs ut som klandervärda. Det beror på sammanhanget, om brottsoffret framstår som klandervärd, att hon eller han har gjort saker i samband med att utsättas för brottet då kan det vara förtal även mot brottsoffret. Men där är det svårare att få till ett förtalsansvar.

Metro har sökt Findel Madison, som inte vill lämna någon kommentar. I går kväll kommenterade han i sajten i ett sms till Metro:

”Få saker som gör mig så upprörd och ledsen som det faktum att många som begår grova vålds- och sexualbrott kommer undan med barnsligt låga straff. Därför har jag, i egenskap av privatperson, registrerat en domän under vilken de löjligt låga straffsatserna avses belysas. Innehållet på sajten grundas i offentliga handlingar som bekanta till mig sammanställt. Syftet är att synliggöra det faktum att våldtäkt mot barn kan ge så lite som två månaders fängelse.”

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro