ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rättsexperten om Quicks erkännanden

Metro · 15 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Metros rättslige expert Stefan Wahlberg svarar på frågor Thomas Quicks uppmärksammade tillbakadragande av sina morderkännanden.

Om Quick har tagit på sig flera mord han inte begått, hur har det påverkat jakten på de verkliga mördarna? "Om det skulle stämma så har det i praktiken inneburit att det inte har bedrivits något annat spaningsarbete."

Vad talar för och emot att han är skyldig?

"Det är alltid vanskligt att utreda erkända mord när man saknar teknisk bevisning som binder personen till brottet. Då handlar det om att få fram uppgifter från den misstänkte som han bara kan känna till om han verkligen är gärningsmannen. Samtidigt ska man ha klart för sig att fem tingsrätter, oberoende av varandra, har bedömt att bevisningen mot Thomas Quick håller. Även justitiekanslern har granskat alla utredningar och kommit fram till att de håller."Om den version SVT visar stämmer. Vad är det som har brustit i utredningarna?

"Både utredningarna och domarna innehåller betydligt mer detaljer än vad som kan redovisas i ett TV-program. Å andra sidan är det uppenbart att rättsväsendet inte är anpassat utifrån en situation där både åklagare och försvar vill få samma utgång i målet. Hela rättegångsförfarandet bygger på en princip om att försvaret ifrågasätter vad åklagaren påstår så att det blir en spänstig och polariserad belysning av fallet innan domstolen fattar sitt beslut."Finns det något motsvarande fall där någon tagit på sig skulden för brott de inte begått?"Det finns det säkert. Det är ganska vanligt att psykiskt störda personer erkänner uppmärksammade mord men jag kan inte nämna något specifikt fall där det i efterhand har visat sig vara just så."Hur lätt är det att ta på sig skulden för något och sedan bli fälld?"Det räcker inte med ett erkännande utan det måste finnas övertygande stödbevisning. Denna kan polisen få fram genom att arbeta "baklänges" för att se om erkännandet verkligen stämmer. Styrkan av den bevisning som då kommer fram skiftar givetvis från fall till fall och kravet på hur stark den måste vara beror även på den objektiva trovärdighet som den misstänkte själv har."Quick har lämnat in resningsansökan till Svea Hovrätt. Vad behövs för att han ska få resning?

"Mycket mer än att en psykiskt sjuk person, som tidigare har gjort sig känd som en lögnare, tar tillbaka sina erkännanden. Det krävs att man kan presentera bevisning som var okänd vid den förra rättegången men som då sannolikt skulle ha lett till en friande dom om bevisningen hade funnits. Sedan ska man ha klart för sig att ett beslut om resning inte per automatik innebär att den tidigare domen verkligen ändras."

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro