ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rauka vägen till Gotland – här är 10 smultronställen

Gustaf Larsson · 25 Jun 2018
Uppdaterad 26 Jun 2018
Den gamla bensinmacken Kuten (till vänster i bild) på Fårö får besök av Emil Jensen i sommar igen.

Den gamla bensinmacken Kuten (till vänster i bild) på Fårö får besök av Emil Jensen i sommar igen. Foto: Foto: IBL


Almedalsveckan står runt hörnet och därefter kickar den årliga sommaren på Gotland igång på riktigt. Metros gotländska reseredaktör ger här sina allra hemligaste tips för att maxa din vistelse på ön.

klar

Artikellänk är kopierad

Krukmakeritätaste platsen i SverigeEtelhem

Gotland är killgissningsvis den krukmakeritätaste platsen i Sverige. Inte minst södra delen där många har inlett sina drejande karriärer på Etelhems krukmakeri för att sedan öppna sina egna ställen.I Etelhem kan du även testa på att dreja samt äta en god lunch och ett stenkast bort ligger Larsson & Larsson samt Scharp Keramik, båda värda ett besök. Ta en regnig dag och krukmakerihoppa dig runt på ön.

Potatiskrog med reggaedoftande andaLjugarn

Efter ett helt liv på stället är jag jävig, det medger jag, men Ljugarn på sydöstra Gotland är och förblir öns bästa plats för ätande. Senast förra året flyttade en reggaedoftande potatiskrog in i anrika Bruna Dörren. Förutom det har den lilla semesterbyn även gett plats för de White guide-omnämnda krogarna Smakrike och Pighuset. Som om det inte vore nog finns det ett våffelmagasin nere vid hamnen.

Smakrike är en av många restauranger i Ljugarn värda ett besök. Foto: Ronny Hallbom
Smakrike är en av många restauranger i Ljugarn värda ett besök. Foto: Ronny Hallbom

Strandhoppa för att hitta bästa solplatsenFårö

Förutom att ha varit semesterort för Ingmar Bergman och Olof Palme är Fårö kanske mest känt för sina långa sandstränder. Sudersand, givetvis, där man får ligga packade som sillar under en högsommardag, och mindre välbesökta stränder som Norsta Auren och Skalasand, den som Alex Schulman har hävdat ”är hans”. En aktivitet i sig är att hoppa mellan stränderna för att ta den som för dagen har bäst sol och minst besökare.

LÄS MER
10 vackra vandringsleder genom Sverige

Inte ett överprisat Ica så långt ögat kan nåHallshuk

Ön vimlar av fiskelägen, det ena mer idylliskt än det andra. Är man inte i behov av butiker, kiosker och fisk restauranger är Hallshuk platsen att åka till. Det enda som finns är en otrolig utsikt likt klippan i ”Lejonkungen” – och lugningivande läget. På platsen, beläget i Hall socken, råder det sedan länge byggförbud. Det gör att känslan av ett Sverige förr om åren finns kvar, helt utan överprisade Ica Nära-butiker.

Högklassig restaurang och unika hotellrumHotel Stelor, Västergarn

Lilla hotellet Stelor är enligt flera internationella medier utnämnd till ett av världens bästa hotell. Förutom dess sju unikt inredda rum finns även en högklassig restaurang på bakgården, som i sommar bland annat får besök av kocken Paul Svensson. Utöver det anordnar de musikkvällar i sin spartanska lada. Bland höjdpunkterna denna sommar finns nykomlingen Sarah Klang som uppträder den 26 juni.

Det lilla hotellet Stelor klassas av många som ett av världens bästa hotell. Foto: Stelor
Det lilla hotellet Stelor klassas av många som ett av världens bästa hotell. Foto: Stelor

Besök en av Gotlands fantastiska krogar

Att hitta en bra krog på Gotland är ingen svår uppgift. Bland mina favoriter hör Lilla Bjers, Krakas Krog och Gula Hönan. Den sistnämnda, belägen i Rone, har även ynglat av sig till en systerrestaraung inne i Visby – Tuppens Krog på Adelsgatan. Och apropå krogar i Visby, om du inte har besökt Surfers ännu är det hög tid. Sedan några år tillbaka har de även öppnat i Stockholm som huserar i Humlan denna sommar.

Hoppa från klippor – och hus – ner i vattnetSmöjen kalkbrott

Långa vita sandstränder finns det gott om på ön, det vill jag lova. Men de små kalkbrotten med kristallblått vatten går inte heller av för hackor. Mest känt är Blå lagunen på norra Gotland, men där får man en bra dag knappt plats att parkera varken bil eller handduk. Därför är Smöjen det absolut bästa av sin sort. Mindre besökt, minst lika fint vatten och klippor – eller om man vågar, ett hus – att hoppa ifrån.

Flanera på en gränd till höger eller vänsterVisby innerstad

Det som utmärker Visby är, såklart, dess inramning. Den medeltida känslan lever även kvar i kullerstensgränderna som finns över hela innerstan. När jag intervjuade den gotländska musikproducenten Tobias Fröberg gav han tipset: »Gå en gränd till vänster eller höger, gå inte på de gränderna som alla andra går på«. Precis så är det, det finns alltid en gränd till vänster eller höger att flanera på.

Fantastisk fransk pärla mitt ute i ingenstansHamra

Sudret är en oas i sig. I Burgsvik, det lilla samhället långt ner på ön, spelas programmet »Så mycket bättre« in varje sommar på Grå Gåsen. När du väl har sett den inspelningsplatsen bör du ta ditt pick upp pack några kilometer bort till Hamra. Musikern, krukmakaren och krögaren Göran Ringbom med familj driver sedan länge Hamra Krog där, en fantastisk fransk liten pärla mitt ute i ingenstans.

Besök Grå Gåsen som är inspelningsplats för ”Så mycket bättre”.  Foto: IBL
Besök Grå Gåsen som är inspelningsplats för ”Så mycket bättre”.  Foto: IBL

Öns bästa crêpes från gammal bensinmackFårö

Kuten är ett känt vattenhål för Fårös turism då busslaster med människor vallfärdar hit varje sommar. Bland veteranbilar, Elvismerch och vad som ändå får kallas för skrot, serverar den gamla bensinmacken öns (Gotland inkluderat) bästa crêpes. Förutom den unika inredningen och franska maten kommer även poeten och musikern Emil Jensen sin vana trogen att uppträda där i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro