ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Raúl Castro tros ta över efter Fidel

TT · 19 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fidel Castros definitiva avgång förvånar inte och inga större förändringar väntas. Under de 18 månader han redan varit borta från makten har brodern Raúl lyckats styra landet i samma anda utan att tappa greppet.– Raúl har alltid varit den som hållit ihop allt med fast hand i bakgrunden, menar Laura Pollan. Hon är en av de starkaste kvinnorna i oppositionen. Varje söndag klär hon sig i vit klänning och vandrar till kyrkomässan i Havanna - en protest mot att maken Héctor Maseda sitter fängslad för sina politiska åsikter. Damas de Blanco (Kvinnor i vitt) är en av få synliga protestgrupper i Kuba.Det är tidigt på morgonen när Laura berättar på telefon från hemmet i Havanna om sin reaktion över Castros besked.– Nada, ingen alls. Allt kommer att fortsätta på samma sätt. Vill ej förrådaFidel Castro informerade kubanerna med en text i Kommunistiska partiorganet Granma.I brevet förklarar presidenten att det vore att förråda sitt eget samvete att fortsätta på en post som kräver fysisk rörlighet - något han inte kan erbjuda.Han förtydligar också att det inte rör sig om ett avsked utan att han vill fortsätta att kämpa "som en idéernas soldat". Han lovar att inte upphöra med sina krönikor.Allt annat än att Raúl Castro nu tar över posten som statschef vore en sensation, menar expertisen. Formellt sett är det Nationalförsamlingen - kubanska parlamentet - som ska utse ny ledare på söndag. Raúl Castro har styrt landet sedan Fidel insjuknade, men utan att ta över presidenttiteln från storebror. Smidigheten i maktskiftet har förvånat många bedömare som hade förväntat sig att Kubas kommunistiska styre skulle tappa taget. Fidel Castros betydelse i maskineriet har inte varit så fundamentalt viktig som många trott, åtminstone inte på kort sikt. Det återstår också att se vilken roll Fidel Castro tar på sig framöver.Demokratiförespråkaren Laura Pollan är övertygad om att Raúl Castro av respekt för sin bror och landets snart forne ledare inte kommer att genomföra några stora förändringar i politiken så länge Fidel lever. Men hon lägger in en liten brasklapp om att Raúl efter söndagens utnämning kommer att känna sig mer trygg i rollen som landets ledare och därmed våga lite mer än tidigare.

Lillebror Castro anses vara mer villig till ekonomiska reformer men några förhoppningar om demokratiska dito finns inte hos oppositionen, hävdar Pollan. Kanske blir det intressant för den som vill ha fundamentala förändringar först när även 76-årige Raúl Castro tvingas lämna in.Den 56-årige, reformvänlige vice-presidenten Carlos Lage och mer traditionsbundne, 42-årige utrikesministern Felipe Pérez Roque är bägge framtidsnamn som kan få mer makt inom kort. Vissa pekar också på Rauls dotter Mariela Castro som en blivande ledarfigur, en frispråkig kvinna som värnar om homosexuellas rättigheter i Kuba. Men det talet biter inte på oppositionen.– Det spelar ingen roll vad hon gör. Vi vill ha fria val i stället för fortsatt Castro-dynasti, säger Pollan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro