ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Råvaror av högsta kvalité regerar tallriken"

Anna Berghe · 26 Feb 2016
Uppdaterad 9 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Matkritikern Anna Berghe har ätit på Söder om Småland.

klar

Artikellänk är kopierad

Söder Om Småland

Betyg: 4/5

Claesgatan torde vara en av Malmös mer spännande gator, i ständig utveckling när det berör mat. Här finns ett intressant och mixat utbud av olika kök. Längs med stråket, granne med kulturell mötesplats / köpcentrum, ligger en lokal där det mesta kretsar kring en dryck som historiskt funnits med i över 7000 år. Här har man nischat in sig på spännande öler som tillsammmans med en mindre meny rätter utgör utbudet. Lokalen är inredd i olika nivåer med återvinningsbart material som går i ljusare toner. Mittemot den spatiösa baren informerar stora griffeltavlor om ett tjugotal mikroöl som går att få på glas eller flaska. I mitten tronar en liten meny upp med en handfull mellanrätter.

Vi väljer kockens val med tre rätter och dessert. Vår första gör entre; råbiff på oxe. Den serveras med svart vitlök, svartkål, kapris och en bakad äggula. Jag ler när de första tuggorna tas. Detta torde vara en av de bättre råbiff som serverats mig på länge. Oxen är av toppkvalité omsorgsfullt behandlad för hand. Den svarta vitlöken bidrar med en fyllig lite sötare smak och utgör tillsammans med övriga tillbehör en utsökt smakkombination. Vi dricker en skön frisk citrustonad Saison, komplex med örtig humlighet från Ealing i England. Den passar utmärkt till vår rätt. En saison, ursprung Belgien, är en mycket trivsam ölstil som fungerar väl till mat. Vi fortsätter med svartrot.

Den kommer smörkokt med en aning för kraftig hollandaise. De stekta ostronskivlingarna är fina i sin milda svampsmak men jag funderar på varför man valt att gömma anrättning under alltför många grönkålschips? Det behövs inte. Less is more ibland. Färserad lammbringa med potatis, polkabetor, friterad lök och senapsfrön ställs ner av vår korrekta och kunniga servitris. Det är en bringa att räkna med. Delikat i smak med skön fyllning av örter och långkokt till perfektion. Det enda som stör mig en aning är senapsfröna som inte fyller någon större funktion på tallriken och tar över lammsmaken en aning. Men det är en petitess, tänker jag när jag sköljer ner maten med en utsökt Bobek Citra, pale ale från göteborgsbaserade Beerbliotek.

En saftigt ljummen citronkaka med maräng och syrad grädde blir ett något mastigt men ändå friskt gott avslut på vår afton. Om mindre än två veckor är det dags för den årliga White Guide galan i vår huvudstad. Som enda krog jämte fine dining på Österlen, representeras vårt rödgula landskap av Söder Om Småland, nominerad i Årets Ölupplevelse. Hedersamt inom den svenska restaurangvärlden. Oavsett utgång av resultat finns här förutom ett förstklassigt ölutbud ett kök som bjuder in till vällagad prisvärd mat, där råvaror av högsta kvalité regerar tallriken.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro