ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Råvaror i fokus på Rawfoodbaren

Carl Reinholdtzon Belfrage · 19 Okt 2012
Uppdaterad 19 Okt 2012
Maten som serveras på Rawfoodbaren är, så klart, rå, eller som mest upphettad till 42 grader.

Maten som serveras på Rawfoodbaren är, så klart, rå, eller som mest upphettad till 42 grader. Foto: Christina Blom


Rawfoodbaren visar en passion för maten de lagar som gör krogrecensenten lycklig: Jag skulle lägga mitt liv i deras händer”.

klar

Artikellänk är kopierad

Låt oss prata om lyx. Detta lilla ord laddat med en sådan energi att det för oss människor räcker som enda bränsle för att nära vår enorma fascination för till exempel ett så enkelt tv-koncept som ”Svenska Hollywoodfruar”. 

Om du frågar ett barn på ett dagis vad lyx är ritar hen en bild på en stor bil, ett stort hus och Anna Anka. Och inom restaurang anses gåslever, hummer och champagne vara exempel på klassisk lyx. 

Frågar du mig kommer jag att ta fram mina kritor och rita en morot. Jag skojar inte. Jag kommer att rita en morot. Eller möjligtvis en rödbeta. Kanske en tomat. För mig är riktigt bra grönsaker den största av lyx. 

Och jag är ledsen av att behöva säga det här, men detta är ingenting du hittar på Ica, Konsum eller på torghandeln på lördagar. Inte ens på många av restaurangerna i stan, det är möjligt att du hittar 40 sorters ostar, men bra grönsaker? Nej. Och om du skulle ha tur att hitta bra grönsaker är de då väl tillagade? Nej. 

Därför blir jag så saligen glad över den nystartade raw food-restaurangen Rawfoodbar på Viktoriagatan. Eftersom här tar man grönsaker på fullaste allvar. Grönsaker här behandlas som den levande produkt det rör sig om.

Här fokuserar man på att äta rå, som mest upphettad till 42 grader, obehandlad, men kanske allra helst naturlig biodynamisk mat. Det rör sig om färska frukter, bär, grönsaker, rotfrukter, örter och nötter. 

Raw food är en filosofi man kan snöa in på hur mycket som helst tills man står  med fullständig kroppsbehåring i en sekt i Portland och leker med pinnar man hittat i skogen. 

Om detta kan man göra sig mycket lustig, men åt riktigt bra raw food skrattar jag inte. Det är för mig den yppersta kärleksförklaringen till en råvara. Att så varsamt behandla något för att den ska bevara sina naturliga smaker och färger är för mig grunden till all gastronomi. 

Nu är inte Rawfoodbar Alain Passards L'Arpège, men efter att jag har ätit, och jag varnar för Göteborgsvitsar nu, saffrans-RAWsotto med gremolata, rosmarinkex och guacamole, härlig grönkåls- sallad med tahinidressing och lasagne på zucchini känner jag en njutning och lätthet som jag sällan känner efter ett restaurangbesök. Det här är människor som är passionerade vad gäller mat och råvaror. Jag skulle lägga mitt liv i deras händer. Eller i alla fall min morotsteckning på deras matbänk. Den skulle passa in där.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro