ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Razzia mot hälare som köper stulen koppar

Fredrik Beckman · 6 Feb 2014
Uppdaterad 10 Feb 2014

Polisen beslagtog tonvis med koppar och annan metall i en samlad razzia på olika håll i Västsverige. Åtta misstänkta hälare greps i operation Bolos. Genom den samlade attacken hoppas polisen ha brutit en avancerad brottskedja.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var mellan 27 januari och 3 februari som polisen slog till mot, vad man misstänker, är hälare runt om i Västsverige. Målet var att slå till mot de organiserade kriminella nät som handlar med stulna metaller.

– En del av metallstölderna slår mot infrastrukturen. De drabbar järnvägsnätet. Det drabbar också kulturföremål som kyrkor och statyer. Dessutom stjäl man direkt från tillverkningsindustrin. Det finns ett värde i metall och då driver det kriminella, säger Mats Bergström, polisintendent med övergripande strategiskt ansvar för operationen, som går under namnet Bolos.

Totalt grep man åtta personer, en sitter nu häktad. Totalt beslagtogs fyra till fem ton metall, 200 000 kronor i kontanter och ett fordon.

Just kopparstölderna vid järnvägen är extra tydliga för allmänheten. När tjuvarna stjäl kabel lamslås järnvägstrafiken, något som har drabbat Göteborg flera gånger senaste året.

I botten av kedjan finns tjuvarna, hälarna utgör mellanled. Men högre upp finns också marknaden, köparna av metall.

– Metallen tar ju vägen någonstans. Det kan finnas kriminalitet i det också. Dit har vi inte kommit än vi får se hur långt vi kommer i de här utredningarna. Vi har vissa aningar, säger Mats Bergström.

LÄS MER: Efter mordet - Trafikverket dna-märker koppar

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro