ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Razzia stänger undertexter-sajt

Gustaf Eriksson · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013
Razzia stänger undertexter-sajt

Razzia stänger undertexter-sajt Foto: Skärmdump/Facebook


Polisen har slagit till mot undertexter.se och beslagit servrar och datorer. Det bekräftar åklagare för Metro. Sajten ligger nere efter razzian. – Texter till filmer är skyddade och det är brottsligt att sprida dem till allmänheten, säger Fredrik Ingblad på Internationella åklagarkammaren.

klar

Artikellänk är kopierad

"Undertexter.se har under morgonen haft en polisrazzia och det har beslagtagits både servrar och datorer, därav är sidan nere."

Det budskapet möter den som försöker besöka undertexter.se, som sprider egenproducerade undertexter till filmer och tv-serier. 

På Facebook skriver sajtens grundare:

" Vi måste göra allt vi kan för att stoppa antipiraterna som försöker inte minst stoppa din och min rätt att sprida tolkning av dialog men även spridningen av Svensk kultur. Ska Hollywood verkligen få chansen att sätta hörselskydd på biobesökaren? Det tycker inte jag."

Fredrik Ingblad, åklagare på Internationella åklagarkammaren i Stockholm och specialist på immaterialrätt, bekräftar att razzian ägt rum. 

– På tisdagsmorgonen, med start vid 08:30-tiden, gjordes två tillslag: Ett i Helsingborg och ett i Stockholmsområdet, säger han. 

En man är misstänkt för brott mot upphovsrätten. 

– Det har hållits ett kort förhör med honom. Han förnekar brott, säger Fredrik Ingblad.

Nyheten om razzian har väckt starka reaktioner på nätet. Många tycker att det är märkligt att polisen slår ner på spridning av textfiler. 

En av kritikerna är Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet. 

"Upphovsrättsindustrin tar till mer och mer desperata åtgärder för att bevara en föråldrad upphovsrätt. Tillslaget mot Undertexter.se är ännu ett bevis på att det är dags att reformera upphovsrätten i grunden", säger Troberg i en kommentar. Enligt åklagaren Fredrik Ingblad är det brottsligt att sprida undertexter utan tillstånd.

– Dialogen i filmerna är skyddade av upphovsrätten. Det spelar ingen roll om den är muntlig eller skriftlig. Det är inte tillåtet att göra manuset tillgängligt för allmänheten, inte ens i översatt form, säger han.

Det är Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, som polisanmält sajten. Förundersökningen omfattar omkring 80 texter. 

– Vi är i ett väldigt tidigt skede. Vi ska hålla förhör och analysera dem, sedan får vi se vad som händer, säger Fredrik Ingblad.

Metro söker undertexter.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro