ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rea på Stockholms tomträtter i höst

Arne Wirén · 22 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FRIKÖP. Efter sommaren sänker Stockholms stad priset igen för de villaägare som vill friköpa sina tomträtter. Enligt ett förslag från den borgerliga majoriteten ska priset åter ska vara 50 procent av taxeringsvärdet, istället för 70 procent som det varit sedan år 2004. – Nu kan det bli prisvärt att att köpa sin tomt. Friköpandet kommer att öka igen, tror fastighetsmäklaren Tommy Sundvall i Enskede.

Av ursprungliga 26.000 tomträtter är fortfarande 7.000 kvar i kommunens ägo. Under de senaste åren har intresset varit svalt, bara 400 står i kö för att få köpa. Det har helt enkelt inte varit lönsamt, enligt Tommy Sundvall. Istället för en tomträttsavgäld har man fått en räntekostnad på det dubbla. Även med priset 50 procent av taxeringsvärdet blir räntekostnaden i de flesta fall högre än avgälden. Men det kan ändå vara ett bra köp bra, som en investering, tror Tommy Sundvall.

Enligt socialdemokraterna har staden redan förlorat miljarder på att sälja tomträtterna för billigt. Men finansborgarrådet Kristina Axén-Olin (m) menar att det är mark som kommunen ändå aldrig skulle kunna utnyttja till något annat. – De här tomterna har inget värde för någon annan än för dem som bor där, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro