ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reabluffen: Så undviker du att bli lurad under black friday

Johan Wikén · 21 Nov 2016
Uppdaterad 24 Nov 2016
Reapriserna kan vara för bra för att vara sanna.

Reapriserna kan vara för bra för att vara sanna. Foto: Montage/TT


Nu är det dags för black friday igen – och många butiker och kedjor lockar med låga reapriser. Men ibland är det för bra för att vara sant. Här är några saker du ska se upp med i din jakt på fynd.

klar

Artikellänk är kopierad

Black friday, den stora readagen som importerades från USA för några år sedan, infaller i år fredagen den 25 november. I vanlig ordning pratas det om försäljningsrekord från butikskedjorna.

Men det gäller att vara uppmärksam. Gång på gång avslöjas det nämligen hur butiker använder olika knep för att få reahungriga kunder att tro att de gör en bra affär.

– De sköter det dåligt. Vi får alltid ta emot samtal runt de stora reaperioderna med klagomål från konsumenter, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare hos Sveriges konsumenter.

►LÄS MER: Här avslöjar Martin, 25, Media Markts prisbluff

Här är några knep som butiker har använt sig av under reaperioder:

Ordinarie pris höjs

Butiken höjer det ordinarie priset på produkten inför rean för att sedan återgå till en normal nivå under rean.

– För att det ska handla om rea ska det vara väsentligt nedsatt pris under en kort period och det ska vara på deras ordinarie sortiment, säger Maria Wiezell.

Enligt henne får de i samband med varje stor reaperiod många klagomål från konsumenter om att det ordinarie priset inte alls är priset butiken hade en månad tidigare.

Därför kan det vara värt att kolla upp varan på en prisjämförelsetjänst på nätet. Om man vill ha en produkt kan man med fördel skriva upp och kanske fotografera prisinformationen som är i butiken i god tid innan rean, enligt Maria Wiezell.

Använder lockvaror

Butiken lockar med ett superbra pris på en tv – som sedan visar sig vara slut när du väl kommer till butiken i fråga. De skyddar sig genom att skriva att det finns ett ”begränsat antal” i annonsen.

– Men de får inte ha hur begränsat antal som helst, det måste finnas en rimlig chans att köpa till det här priset, säger Maria Wiezell.

En sak som kan vara bra att känna till är att du kan ha rätt till ersättning om din resa till den aktuella butiken har kostat pengar och de inte har varan. Då krävs det att resan gjordes i rimlig tid efter annonsen, enligt konsumentvägledaren.

►LÄS MER: Experterna reder ut: Så sparar du bäst åt dina barn

Tar fram äldre modeller

Den billiga reaprodukten kan visa sig vara en äldre modell som plockats fram igen till rean.

– De ska tydligt informera om vad det är för produkter. Och det ska vara en del av det ordinarie sortimentet för att vara en reaprodukt, säger Maria Wiezell.

Det är alltid viktigt att kolla upp varan en extra gång innan köp, börja med att googla på produktnamnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro