ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Reaktioner på domen

metro · 17 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

1. Vad är din reaktion på domen?

2. Vad betyder domen?

3. Var händer framöver?

Jan Lindgren, kampanjledare, Piratpartiet

1. Den är alldeles för hård och ett bevis för att dagens politiker missat poängen med fildelning. Det är orimliga skadestånd när de gör en samhällsnytta.2. I slutändan ingenting, de kommer att överklaga, Pirate Bay kommer att finnas kvar och folk kommer att fortsätta fildela.3. För vår del kommer vi att anordna demonstrationer i Stockholm och Malmö till stöd för Pirate BAy och fildelning.

Monique Wadsted, advokat för de amerikanska filmbolagen

1.Jag är mycket mycket nöjd med domen. Det visar att vi in Sverige inte accepterar det här. 2. Det är en upprättelse för upphovsmän som fått se sig plundrade under många år. Det är även ett stort steg framåt för lagliga tjänster.3. Den kommer att överklags. Men det kommer de ha mycket för det här. De kommer inte ha någon framgång med en överklagan eftersom domen är skriven för att hålla för högsta domstolen.

Sam Sundberg, författare

1. Den var inte helt oväntad. De flesta hade förväntat en fällande dom, men det ska bli intressant att läsa hela domen.2. För The Pirate Bay innebär det fastställts att man begått brott när man utvecklat den här tjänsten.3. Jag tror på ett snabbt överklagande. Domen kommer stå som stor seger för de målsägande, men jag tror inte att den kommer ha lika avskräckande effekt för fildelning som Ipred-lagen kanske kommer få.

Rasmus Fleischer, Piratbyrån

1. Den kom till slut. Utslaget var inte jätteoväntat. Men domen har inget juridiskt värde, utan bara symboliskt. 2. Den betyder nog mest att den här fråga hålls aktuell. Det som står i domen kommer att bli dissekerat i bloggar under en lång tid framöver. Frågan kommer att hållas brännhet i sociala medier. Och det är intressant.3. Det började någonting stort under rättegången. I och med rättegången mot Pirate Bay har nätpolitken verkligen exploderat på såväl bloggar som i traditionella medier. Nu på tisdag kommer Piratbyrån att medverka i en sammankomst på Stockholms universitet och diskutera domens konsekvenser. Vi har en underbar tid just nu. När det gäller rättprocessen kan jag säga att den fällande domen är som lite pausunderhållning i en teater som kommer att pågå i flera år. Jag är övertygad om att det kommer flera akter.

Nanok Bie, Metros internetexpert

1. Min spontana och känslomässiga reaktion är att det känns dystert. Och att jag skäms för sveriges rättsväsende. De som styr och ställer i domstolar förstår inte vad fildelning innebär. När det gäller domarna, hur kan man vara så fartblind att alla får samma dom? Varje enskild åtal måste ju dömas för vad de gjort. Det hela är jätteledsamt. 2. En hel del kommer sluta att fildela, i alla fall tills det kommer ett nytt fildelningsverktyg. One swarm, som gör det möjligt att fildela anonymt, har fått ett rejält uppsving på sista tiden, vilket kan ses som ett exempel på rättegången mot Pirate Bay och Ipred-lagen. Allt fler börjar använda tjänster som döljer IP-numret. Det kommer bli som kallt krig som krig på nätet. 3. Nu kommer det att gå långsamt. Jag är övertygad om att överklagande kommer, men tar nog tid. I Sverige kommer Ipred-domarna bli nästa punkt i fildelnings-diskussionen.

Henrik Pontén, Antipiratbyrån

1. Det är en väldigt tydlig och klar markering att verksamheten är olaglig och oacceptabel. Det är ett ordentligt straff och ett rejält skadestånd. Straffet är vad vi yrkade på och skadeståndet är ungefär hälften av vad vi yrkade på.2. Det här är en stor framgång för kreatörerna och upphovsmännen. Den stora vinnaren i det här är internet. På det här sättet kan vi få ett vettig innehåll på nätet. De lagliga tjänsterna är även de stora vinnarne. 3. The Pirate Bay har ju hela tiden hävdat att det man gör är lagligt. En rimliga konsekvens är att de slutar med det här nu när det visat sig att det inte är lagligt. Samtidigt har de gått ut och sagt att de inte ska sluta, och det är för att det här är en bra affärsmodell. Enda sättet att få ordning på det här i längden är att internetoperatörerna vill verka för ett lagligt internet.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro