ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rebecca, 24, jagade ifatt tjuven: "Jag blev så jäkla arg"

Joel Linde · 23 Okt 2015
Uppdaterad 23 Okt 2015
Rebecca Axellie belönades med en rådighetsmedalj för sin insats som ledde till att en man med flera stölder på sitt samvete greps. På bild med polisinspektör Anders Modén.

Rebecca Axellie belönades med en rådighetsmedalj för sin insats som ledde till att en man med flera stölder på sitt samvete greps. På bild med polisinspektör Anders Modén. Foto: Polisen


En vanlig dag på jobbet i elektronikbutiken förvandlades till en brottningsmatch med en tjuv och en medalj för tapperhet från polisen. Tjuven kunde sedan gripas tack vare Rebeccas insats.

klar

Artikellänk är kopierad

En dag i höstas var Rebecca Axellie, 24, på jobbet i elektronikbutiken Audio Video i Rättvik i Dalarna. Allt var som vanligt, till dess att hennes kollega ropade att en dator saknades från butiken.

En man som Rebecca tidigare hade sett stå vid datorerna var försvunnen, och hon satte direkt av efter honom, berättar hon, vilket Dalademokraten tidigare har skrivit om.

– Jag fick syn på honom en bit bort och sprang ikapp honom. Jag började med att hålla i hans väska och gå igenom den. Jag frågade var datorn var men han sa att han inte tagit den, och började vrida sig för att komma undan, och då såg jag att han hade den innanför jackan så då tog jag tillbaks den.

Tänkte du inte att han kunde vara våldsam?

– Jo, jag kommer ihåg att jag tänkte ”gud, man vet ju inte, han kan ju ha kniv, jag kanske åker på en smäll nu”, men jag var beredd på det. Och han var inte våldsam, inte hotfull.

►LÄS MER: Ingrid hittade sovande man i sonens säng: ”Jättemärkligt och hemskt”

Rebecca beskriver mannen som ”en stor karl, runt 50 år gammal”.

– Han blev nog lite förvånad när det var jag som kom efter honom, han var ganska mycket större.

Hur tänkte du när du sprang efter honom?

– Jag blev bara så jäkla arg – man gör ju inte så, man kan inte bara gå in och plocka på sig det man vill ha. Det är många som har sagt att det här inte är det rätta tillvägagångssättet, och jag fattar ju att det är riskfyllt. Men jag blev arg.

Rebecca Axellie belönades nyligen med en rådighetsmedalj av Rättvikspolisen för sitt snabba och effektiva agerande. Men att springa efter en tjuv är inte alltid att rekommendera.

– Vårt generella råd är att fortsätta se och lyssna och anmäla till oss, men är det sen så att man bedömer att man kan bemästra en situation så har man faktiskt rätt att göra ett envarsgripande om man ser någon begå ett brott på bar gärning. Men man ska inte ge sig in i en sån situation om man inte bedömer att man kan klara av den utan att komma till fysisk skada, säger Stefan Dangardt, pressinformatör vid polisen i Dalarna.

Anders Modén, polisinspektör i Rättvik, var den som räckte över medaljen till Rebecca.

– Hennes ingripande ledde till att också många andra brott i Rättvik kunnat klaras upp samt förstås har förebyggt fortsatt brottslighet från denne man, sa han till Dalademokraten.

Mannen kunde snabbt gripas efter Rebecca Axellies vittnesmål, och han har nu dömts till utvisning.

►LÄS MER: Hjältehunden Zappo räddade sovande familj

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro