ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rebecca, 31, ammar sonen på jobbet: Många tycker att det är konstigt”

Johan Wikén · 6 Jan 2016
Uppdaterad 6 Jan 2016
Rebecca Börgel rekommenderar alla som känner för det att gå tillbaka till arbetet tidigt.

Rebecca Börgel rekommenderar alla som känner för det att gå tillbaka till arbetet tidigt. Foto: Privat


Rebecca Börgel, 31, började arbeta fyra månader efter att sonen Simon föddes – och har sedan dess ammat på jobbet. Många tyckte det var konstigt att man kunde göra så och sa att det inte kunde vara bra för barnet”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan under graviditeten kände Rebecca Börgel, 31, att hon inte ville vara borta för länge från jobbet på Billerud Korsnäs i Frövi. Hon hade nyligen börjat en utbildning till maskinförare och ville inte missa den. Därför var Rebecca Börgel kvar fram till en vecka före förlossningen, som Dagens Arbete har skrivit om.

– Jag hade väldigt bra support från mina chefer, de peppade mig och tyckte det var roligt att jag ville vara kvar, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Debatt: Jag drar fram mitt bröst på offentlig plats om jag vill

Sonen Simon föddes i april. Endast fyra månader senare valde Rebecca att återvända till arbetet. Det innebär att hon även har ammat på arbetsplatsen sedan dess. När Simon blir hungrig ringer pappa Erik och förvarnar. Tio minuter senare är de på plats och möts i amningslokalen.

– Jag kände att många tyckte det var konstigt att man kunde göra så och sa att det inte kunde vara bra för barnet. Vissa tycker att jag borde vara hemma och ta det lugnt. Men jag kände att det gick bra att göra så här, säger Rebecca Börgel.

I nuläget turas hon om med pappan Erik, som också arbetar på Billerud Korsnäs, att vara hemma med sonen. Hon känner inte till några andra kvinnor som har varit tillbaka på arbetet så kort efter förlossningen som henne.

– Jag tror att det är mycket socialt styrt. Många kvinnor kanske väljer bort den här möjligheten för att andra kan tro att de är en dålig förälder. Men känner man själv att man vill prova så rekommenderar jag alla att göra det.

Föräldradagarna får nuförtiden sparas till barnet är tolv år. Rebecca Börgel säger att hon kommer att ta ut alla sina dagar i framtiden.

– Men nu kan min man lika gärna vara hemma som jag.

LÄS MER: Debatt: Bara för att bebisen är hungrig måste du inte hala fram bröstet offentligt

Det finns ingen reglering i de centrala avtalen huruvida amningen sker på betald eller obetald arbetstid, enligt ombudsmän på IF Metall och Pappers som Dagens Arbete har pratat med. Varje person får komma överens med arbetsgivaren. Större arbetsplatser ska kunna tillhandahålla en viloplats, rapporterar tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro