ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rebecca och Fiona: Musikbranschen är så jävla forntida

Gustaf Larsson · 6 Apr 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
Dj-duon Rebecca och Fiona släpper nytt.

Dj-duon Rebecca och Fiona släpper nytt. Foto: Getty/Pressbild


Rebecca och Fiona släpper under våren albumet "The art of being a girl". För Metro berättar duon om varför musikbranschen är forntida, hur det är att ha 300 resdagar om året och hur de hittade tillbaka till dansmusiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick har varit en dj-duo i tio år. När de först introducerades för den svenska, och snabbt därefter den internationella publiken var det med toner av elektronisk dansmusik.

Sedan hände någonting. Singeln ”Sayonara” med tydliga popinfluenser kom ut 2015 och därefter mer musik som bröt mot deras tidigare profil där dansmusiken låg i fokus. Men enligt duon handlade det i stora drag om människor, gubbar, som lagt sig i deras kreativa process.

– Det är många delar med musikbranschen som är riktigt jävla forntida som inte alls kan appliceras på den verklighet vi lever i nu. Det är synd att så mycket musik görs för att en liknande musik redan finns och för att hamna på en playlist, snarare än den musik man själv vill skapa, säger Fiona FitzPatrick från Spotifys kontor, där de precis spelat upp sin nya skiva och, som de säger, ”hypat upp allting”.

LÄS MER
Traumat blev Jenny Wilsons nya skiva

Rebecca och Fiona har till nya plattan lämnat sitt gamla bolag bakom sig och är nu på det oberoende skivbolaget Stereo Stereo. Bytet var en nödvändighet för att andra inte skulle lägga sig i den kreativa processen i duons skapande.

– Det är väldigt tråkigt att tänka kalkylerande och på vinstintresse som en bidragande faktor i den kreativa processen. Därför har vi gått tillbaka till vad vi tycker musiken ska vara; en romantisk handling. Och i en romantisk handling måste man offra någonting från sig själv, det måste göra ont, berättar Fiona FitzPatrick.

”Det är musik vi har skapat under tiden vi var fast i en dålig situation”, säger Fiona om skivan de släpper under våren. Foto: Angelina Bergenwall
”Det är musik vi har skapat under tiden vi var fast i en dålig situation”, säger Fiona om skivan de släpper under våren. Foto: Angelina Bergenwall

Tänkte ni under den tiden på att lämna musikbranschen helt?

– Nej aldrig, bara förändra den till det bättre. Vi har lyckats avsluta alla våra jobbiga kontrakt och blivit fria. Tidigare skrev vi med killar och hade massa låtskrivarmänniskor som alla andra svenska popartister har, men det har vi kommit fram till att det inte var någonting för oss. Vi vill göra all vår musik själva, säger Rebecca Scheja.

Den första singeln till den kommande skivan ”The art of being a girl” släpptes i fredags. Fullängdaren, som släpps i vår, tar tillbaka lyssnarna till duons dansanta elektroursprung.

– Vi tycker absolut att det är vår bästa skiva hittills. Texterna är inspirerade av tiden då vi träffades för tio år sedan och det vi lyssnade på då. Den handlar liksom om vår vänskap, säger Fiona. Rebecca fyller i:

– Det är musik vi har skapat under tiden vi var fast i en dålig situation. Under tiden vi var bundna till det gamla skivbolaget skapade vi massa demos och idéer hemma som inte ens lyssnades på, för att det fanns en låtskrivardude som var mer intressant i det sammanhanget. Det är alla de idéerna vi tog med oss in i studion och gjorde det här albumet. Så det är vi rakt igenom, berättelser och historier som bara är vi.

Under 2014 turnerade ni runt hela världen och hade över 300 resdagar. Hur ser det ut nu?

– Det kommer börja nu igen, men det har varit väldigt lugnt nu ett tag. Vi var så jävla trötta när vi var mitt uppe i allt. Sedan dess har vi varit hemma i studion och nördat ner oss, vilket har varit så skönt. Nu inväntar vi bara stormen. Det är rätt kul nu när man inte rest på ett tag, då gillar man det igen, säger Rebecca Scheja.

pil
Släpper efterlängtat album

Bakgrund: Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick kommer båda från musikaliska familjer. När de träffades på en fest 2007 klickade de direkt och satte igång att skapa musik.Tidigare karriär: 2010 släppte de debutsingeln “Luminary ones”. Året därpå var de huvudroller i en webb-tv-serie på SVT om deras liv som artister. Med sin musik har de turnerat runt hela världen. De har släppt två fullängdsalbum som kom ut 2011 och 2014.

Aktuella med: “Need you”, den första singeln från “The art of being a girl”, släpps i dag, 6 april. Fler releaser följer löpande under våren och sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro