ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Rebecka, 35, hamnade sist i kön för provrörsbefruktning när partnern gjorde slut

Linnea Bergman · 13 Dec 2017
Uppdaterad 13 Dec 2017
Rebecca har allt förberett för ett liv med barn. Men hon får inte ställa sig i kön för assisterad befruktning.  Kvinnan på bilden är inte Rebecca utan en annan person.

Rebecca har allt förberett för ett liv med barn. Men hon får inte ställa sig i kön för assisterad befruktning. Kvinnan på bilden är inte Rebecca utan en annan person. Foto: Alamy


Rebecka och hennes partner var förlovade och försökte skaffa barn. Men när han plötsligt lämnade henne hamnade hon sist i kön för assisterad befruktning. Nu måste hon vänta ett helt år innan hon ens får ställa sig i kön.

klar

Artikellänk är kopierad

Rebecka, 35, har alltid velat ha en stor familj. Redan för flera år sedan bestämde hon sig för att åka till Danmark för att genomgå assisterad befruktning om hon inte hittade någon att skaffa familj tillsammans med.

– Längtan efter barn har funnits i 15 år, berättar Rebecka.

Men Rebecka hittade en partner. De blev sambos, förlovade sig och började försöka skaffa barn. Men de blev inte gravida. När paret gjorde en fertilitetsundersökning fick de reda på att Rebecka hade ett lågt AMH-värde, vilket kan tyda på få ägg i äggstockarna. De ställde sig istället i kön för provrörsbefruktning.

En dag fick Rebecka plötsligt ett sms om att hennes sambo lämnat henne.

– När jag kom hem var det tomt i lägenheten. Jag förstod ingenting, vi var ju nyförlovade, tittade på hus och pratade om barnnamn, säger hon.

Rebecka förberedde sig för att istället skaffa barn på egen hand. Under hösten har hon gått hos en psykolog för att bearbeta uppbrottet, hittat en lägenhet med hiss, tvättmaskin och diskmaskin och skaffat en kombobil.

Men på kliniken fick hon beskedet att hon skulle bli tvungen att ställa sig sist i en annan kö för ensamstående kvinnor i behov av spermiedonation. Dessutom måste hon vänta ett helt år innan hon ens får ställa sig i den kön.

– Jag tycker att det är helt fel. Jag blir jätteledsen. Det ligger i deras händer. Jag känner mig som en smutsig boll som de bara kan kasta iväg, säger hon.

Eftersom privata kliniker i Sverige inte får göra provrörsbefruktingar med donerade spermier överväger Rebeccka nu att åka till Danmark för att försöka bli gravid.

– Jag tänker inte ge mig. Min längtan är så stor. Men jag tycker inte att jag ska behöva lägga kanske 100 000 kronor på det här, pengar som jag istället skulle kunna lägga på mitt barn, säger hon.

Fotnot: Rebecka heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro