ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rebecka drack hembränt på valborg – vaknade upp på sjukhus

Anna Åslund · 26 Apr 2016
Uppdaterad 29 Apr 2016

Valborgsmässoafton är dagen då många unga provar alkohol för första gången och dagen kopplas ihop med fylla och ökade antal våldsbrott. För Rebecka, 26, höll valborg för elva år sedan på att sluta riktigt illa då hon hamnade på sjukhus med alkoholförgiftning.

klar

Artikellänk är kopierad

På en parkfest blev den då 15-åriga Rebecka så full att hon blev alkoholföriftad. "Jag hade inget minne av vad som hänt", säger hon.
På en parkfest blev den då 15-åriga Rebecka så full att hon blev alkoholföriftad. "Jag hade inget minne av vad som hänt", säger hon.

Valborg är för många förknippat med alkohol och fest och detta är något som även får andra konsekvenser i samhället.

Metro har tagit del av polisens statistik över de senaste fem åren som visar att anmälningar av våldsbrott, däribland våldtäkt och misshandel, har varit upp emot 23 procent högre på Valborgsmässoafton än vad det i genomsnitt är en vanlig fredagskväll. Däremot tycker Robert Kindroth, kommunpolis på Södermalm i Stockholm, inte att det är de ökade våldsbrotten som märks mest.

►LÄS MER: Oro för fylla på valborg

– Det som är mest framträdande är fyllan, ungdomar glömmer bort att ta hand om varandra. Vi har alltid extra resurser insatta på valborg, säger han. 

Om polisen möter en någon som är onykter kör de i första hand alltid hem ungdomar till sina föräldrar, men om personen är för berusad kan de behöva spendera natten på Maria Ungdom. 

Rebecka, 26, har fortfarande valborgsmässoafton för elva år sedan färskt i minnet. Då var hon 15 år och hade tillsammans med några kompisar stulit hembränt från en av deras föräldrar. 

– Vi var på en parkfest och jag drack alldeles för snabbt och alldeles för mycket, säger Rebecka.

►LÄS MER: Köp inte ut alkohol till unga inför valborg – du kommer ångra dig

När Rebecka tappade medvetandet visste inte hennes kompis vad hon skulle göra. Till slut ringde kompisen till Rebeckas pappa och bror som sedan körde henne till sjukhuset. Där upptäckte läkare att hon var kraftigt nerkyld och hade över två promille alkohol i blodet. 

– Min första tanke när jag vaknade upp på sjukhuset var att jag blivit våldtagen. Jag hade inget minne av vad som hänt på kvällen och jag förstod inte varför jag var på sjukhus. 

På grund av det som hänt fick Rebecka gå på ett möte på Socialtjänsten eftersom man ville utreda hur hon verkligen mådde. Hon kände även en stor skam tiden efter på grund av att hon först ljugit för sina föräldrar om vad hon skulle göra på valborg. 

– Jag hade tur som hade människor omkring mig, men om jag hade vandrat iväg är det inte säkert att någon hittat mig, säger Rebecka. 

Ungas alkoholvanor ett problem på valborg: ”Tar efter de vuxna”

På valborg får Maria Ungdom alltid fler patienter än en vanlig helgkväll då många unga dricker för mycket alkohol. Över 40 procent av Sveriges niondeklassare uppger att de druckit alkohol någon gång, samtidigt tror de flesta föräldrar inte att deras barn gör det.

Helen Nilsson, enhetschef för akuten och slutenvården på Maria Ungdom i Stockholm, menar att det tydligt märks när det är valborg. 

– Vi har absolut en högre belastning av tillnyktringar än vanligt och varje år planerar vi för det, säger hon. 

►LÄS MER: Tonåringar super allt mindre

Antalet ungdomar som kommer till Maria Ungdom på grund av berusning en vanlig helgkväll varierar men kan vara allt ifrån inga alls upp till åtta personer. På Valborgsmässoafton kan det vara upp emot 20 ungdomar som kommer dit på grund av att de är kraftigt berusade eller påverkade av andra substanser. 

– Just inför Valborg och nyårsafton förbereder vi genom att ha fler madrasser bäddade. När det är varmare ute får vi fler patienter, om det är kallt håller sig många hemma, säger Helen Nilsson. 

Enligt IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, är just den 30 april dagen då många unga gör sin alkoholdebut. Juan-Pablo Roa, VD på IQ, menar att unga tar efter vuxna traditioner, däribland också alkoholkonsumtion. 

– Alkoholnormen i Sverige är stark när det gäller högtider. Man har druckit på valborg sedan väldigt länge, det är inget nytt, säger Juan-Pablo Roa. 

LÄS MER: Jag super inte – och ber inte om ursäkt för det

Under 2015 uppgav 42 procent av Sveriges niondeklassare att de druckit alkohol minst en gång under året, samtidigt tror de flesta föräldrar inte att deras barn dricker alkohol. I tisdags presenterade IQ en Sifo-undersökning om tonårsföräldrars syn på ungas alkoholvanor. Den visar att 8 av 10 föräldrar tror att det är vanligt att unga under 18 år dricker alkohol, men bara 5 procent av föräldrarna tror att just deras barn dricker alkohol.

– Det är stora skillnader i vad föräldrarna tror och hur verkligheten är. Det kan handla om att man som förälder inte har hela bilden, säger Juan-Pablo Roa. 

Juan-Pablo Roa
Juan-Pablo RoaFoto: Pressbild
klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro