ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: "A royal affair"

Elin Larsson · 12 Apr 2012
Uppdaterad 12 Apr 2012

Svenska stjärnskottet Alicia Vikander spelar mot Mads Mikkelsen och långfilmsdebuterande Mikkel Boe Følsgaard i A royal affair”. Kärlek samsas med intriger – och drömmar om ett nytt Danmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Bevandrade historiekännare kanske redan känner till dramat som utgör fokus för ”A royal affair”, men för resten av oss bör förvecklingarna vid det danska 1700-talshovet vara relativt outforskade, i alla fall på film. Den saken ger ”A royal affair” ett visst övertag redan från start.

Men sen är förstås historien som involverade den brittiska Caroline Mathilde, den danske kung Kristian VII, samt läkaren och upplysningsvurmaren Johann Friedrich Struensee en riktig kostymdramekaramell, fylld som den är av intriger, passion och utsvävande leverne.

Det hela utspelar sig i mitten av 1700-talet, då upplysningens idéer började sprida sig i Europa. Till Danmark reser den 15-åriga Caroline Mathilde (Alicia Vikander), syster till den engelska kung George III, för att ingå äktenskap med sin kusin, den unge danske kungen Kristian VII (Mikkel Boe Følsgaard).

Men livet vid det danska hovet blir en chock för den intellektuella Caroline Mathilde. Kristian är nyckfull, narcissistisk – och en spelpjäs i händerna på hovets många intrigmakare. När kungens nya läkare Johann Struensee (Mads Mikkelsen) visar sig ha gemensamma intressen med den unga drottningen tar historien en ny vändning. Vänskap och kärlek uppstår. Allianser bildas. Drömmar om ett nytt Danmark växer fram.

Och bakom kulisserna bidar motståndarna sin tid.

Nikolaj Arcel har tyvärr problem med att para kärleksdrama och sociopolitisk historieskildring. Kärleksaffären mellan drottningen och Struensee utvecklas till exempel alltför hastigt för att kännas helt trovärdig, medan intrigerna vid hovet snarare kunde ha mått bra av en gnutta ”Game of thrones”-kryddning.

Gränsen mellan betygstrean och -fyran i det här fallet är hårfin, men jag övertygas slutgiltigt av Arcels tilltro till sina skådespelare. Vikander, Mikkelsen, men kanske främst Mikkel Boe Følsgaard (vilken långfilmsdebut!) är heller inte sena att utnyttja de tillfällen som ges att skapa nyansrikedom hos sina rollfigurer.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro