ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RECENSION: Artipelag – 3 glober

Jonas Cramby · 25 Okt 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016
Hade mormor och morfar haft instagramkonton skulle man sett mycket fler bilder på glasmästarsill och kryddost i feeden, menar Jonas Cramby.

Hade mormor och morfar haft instagramkonton skulle man sett mycket fler bilder på glasmästarsill och kryddost i feeden, menar Jonas Cramby. Foto: Artipelag


Artipelags smörgåsbord är inte idealiskt för foodies, men mormor och morfar kommer ­älska det.

klar

Artikellänk är kopierad

Artipelag ligger i Stockholms skärgård.
Artipelag ligger i Stockholms skärgård.Foto: Lotta Bergseth

RECENSION: Artipelag – 3 glober

På Babybjörngrundaren Björn Jakobsons vackra kulturcentrum Artipelag vid Baggensfjärden ute på Värmdö ska man kunna njuta av natur, konst och mat. Efter 20 minuter med bil från Stockholm hittar man just nu en utställning om svarta tavlans roll i konsthistorien – vilket måste anses som lite mindre ­publikfriande än sommarens skojiga hundbilder av weimaranerfotografen William Wegman. Men det betyder så klart inte att Artipelag inte är värt ett besök även i höstrusket. Det här är nämligen precis den ­sortens ställe som är perfekt för den lagom kulturella familjeutflykten.

Från parkeringen når man för det första Artipelag via en vacker strandpromenad bestående av gångbroar i lärkträ så att även handikappade och barnvagnsfamiljer ska kunna njuta av den vackra skärgårdsnaturen. Själva huset är stort, modernt och brutalt – med en berggrund som sticker fram och tjärade furuplankor som luktar barndom – medan den ljusa, fräscha och väldigt svenska restauranginredningen tangerar ett mycket stylish äldreboende.

Ska mormor och morfar med? Inga problem. Under vintermånaderna serverar nämligen restaurangen varje lördag och söndag en skärgårdsbuffé för 295 kronor och alla vet ju att smörgåsbord är lite som en Shake Shack-burgare för den äldre generationen. De blir som tokiga. Hade de bara haft instagramkonton skulle man sett mycket fler bilder på glasmästarsill och kryddost i feeden, det lovar jag.

Barnen äter också prisvärt och bra. För bara 15 kronor per år på barnet får de äta hur mycket buffé de vill (= en kokt potatis) för att sedan kasta sig över bordet med de nystekta plättarna. Min ettåring, snart två, äter alltså för 15 kronor tillräckligt med plättar för att ensam garantera en förlustaffär för kulturcentret.

De enda som kanske kommer peta i maten är vi gnälliga foodies. Själva buffé­konceptet med varm- och kallhållning och hostande gäster är inte idealiskt om man är intresserad av mat och ett klassiskt smörgåsbord är sällan särskilt spännande.

Med detta sagt så serverar Artipelag en betydligt bättre variant än många andra: sillen är heminlagd, laxen nykokt, picklesen krispig och det är ju alltid trevligt att se alla andra nöjda och glada.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro