ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Bitchkram”

CG Karlsson · 18 Okt 2012
Uppdaterad 18 Okt 2012
Recension: ”Bitchkram”

Recension: ”Bitchkram”


Andreas Öhman och Jonathan Sjöberg följer upp I rymden finns inga känslor” med en något svajigare historia om vänskap, rädslor och drömmar, skriver C-G Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag haaatar att bo i en småstad!”, konstaterar Kristin (Linda Molin) i början av ”Bitchkram”. Ännu en frustrerad, ung filmtjej som längtar bort från byhålan och ut i världen. Som Alma i norska ”Ligg med mig.” Och – naturligtvis – Elin i ”Fucking Åmål”.

För Kristin väntar New York. Flygbiljett är köpt och planet avgår morgonen efter studentfesten. Dessvärre utan Kristin ombord. Festen blir vild och våt och hon försover sig.

Eftersom den förhatliga storasystern hånat hennes New York-dröm och Kristin fått en deal om en USA-blogg för lokaltidningen går hon under jorden och låtsas vara på andra sidan Atlanten. Gömstället är en ödslig kåk bebodd av Kristins festragg (Adam Lundgren), hans mystiska lillasyster Andrea (Fanny Ketter) och en lillebror.

Där, i den norrländska skogen, skrivs en pulserande storstadsblogg och fixas fejkade Manhattanmiljöer för skypesamtalen med dem därhemma. Inne i deras skyddade bubbla växer en skör vänskap mellan Kristin och Andrea, vars utanförskap har sin grund i ett familjetrauma.

Andreas Öhman (manus, regi) och Jonathan Sjöberg (manus) följer upp debuten ”I rymden finns inga känslor” med en film om drömmar, rädslor och sökande efter en identitet. Tempot är spänstigt, bildspråket bitvis påhittigt och musiken en skön, om inte direkt överraskande, mix av nordisk indiepop.

Men ”Bitchkram” är en ojämn film. Humorn, dialogen och skådespeleriet pendlar vilt. Styltigt spel med repliker som låter lästa i en scen följs av perfekt tonträff i nästa. Svajigheten gäller även Linda Molin (”Apflickorna”) som jag ändå vill ge en eloge för att hon vågar spela ut även de jobbiga sidorna hos Kristin utan att be om vår sympati. Som helhet känns ”Bitchkram” aningen svagare än debutfilmen men lovar ändå hyfsat gott inför Öhmans och Sjöbergs fortsatta filmmakande.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro