ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Doktor Glas – Inte så nyskapande – tyvärr

Carl Reinholdtzon Belfrage · 30 Okt 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013

Foto: Christina Blom


Vad Göteborg behöver är inte ännu en bistro med hamburgare, råbiff och charkplatta. Men det är just precis vad man har fått.

klar

Artikellänk är kopierad

3 burgare på planka. Färs på högrev och oxbringa, toppat med BBQ-sås, rostad majsaioli, Kvibilles cheddarost, bröd, saltgurka, tryffelmajonäs och pommes frites.
3 burgare på planka. Färs på högrev och oxbringa, toppat med BBQ-sås, rostad majsaioli, Kvibilles cheddarost, bröd, saltgurka, tryffelmajonäs och pommes frites.Foto: Christina Blom
Råbiff med klassiska tillbehör.
Råbiff med klassiska tillbehör.Foto: Christina Blom
Blåbärspaj med vaniljsås.
Blåbärspaj med vaniljsås.Foto: Christina Blom

Recension: Doktor Glas 3 glober

Jag vet inte om krögare läser andra krögares menyer innan de öppnar en restaurang. Eller om de överhuvudtaget är känsliga för vad som verkligen behövs i Göteborgs innerkärna. Troligtvis inte. Saken är i alla fall att det senaste året har det öppnat alldeles för många restauranger som ska servera hamburgare, råbiff och en charkplatta. Eller musslor för den delen. Vi behöver inte fler nu. Om det är någonting som Göteborg behöver är det krögare, kockar och sommelierer med ett eget mat- och dryckesintellekt. Och brinnande fantasi. Människor som vill utveckla och främja den lokala gastronomin. Jag vill bara ”put it out there”, innan vi går in på veckans krog.

Veckans krog är nämligen just hamburgare, råbiff och ... en charkplatta. Jag pratar om Doktor Glas på Linnégatan. Doktor Glas inredning är som tagen ur en krogfond från Landvetter Flygplats. Det ska kännas lite gammeldags och mysigt. Som att stiga ut ur en tidskapsel och gå in i en lokal med slitna läderfåtöljer och rustika bord. De lyckas inte helt. Dels för att inredningen känns helt malplacé på Linnégatan. Varför sätta upp jakttroféer på väggarna som helt saknar anknytning till menyn, eller bara bilder på fjärilar? Naturligtvis en referens till Söderbergs Doktor Glas, men jag kommer direkt från en långhelg på Fäviken ska sägas, och att då mötas av den här jakt- och naturvurmen känns lika äkta som pälsen på en Lisebergskanin.Med det sagt, låt oss titta lite närmare på maten. Vi tar in en klassisk råbiff med lika klassiska tillbehör plus en västerbottenost. Råbiffen är mald och lite vattnig. Men tillbehören såsom rödlök, pepparrot, äggula, kapris lyfter rätten till en godkänd nivå.

Bättre är då de tre små hamburgarna. Jag älskar storleken som är en downsizead version av Göteborgs just nu mest kända och kopierade rätt – den hippa versionen av den amerikanska hamburgaren. Vi pratar här tre 55-grammare på en blandning av högrev och oxbringa med sidfläsk, västerbottenost och BBQ-sås, saltgurka och tryffelmajonnäs. Storleken är japansk – liten och i modern snack-form – och borde flyga som en trend inom den redan etablerade hamburgertrenden över hela stan. Vi avslutar med friterad camembert med hjortron. En perfekt kombination. Så. Nyskapande är inte Doktor Glas grej, en väldigt göteborgsk tradition för övrigt, men som ett okej middags­alternativ när fantasin tryter funkar doktorn.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro