ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: End of watch”

CG Karlsson · 29 Nov 2012
Uppdaterad 29 Nov 2012
Recension: ”End of watch”

Recension: ”End of watch”


klar

Artikellänk är kopierad

Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) och hans latinokollega Mike Zavala (Michael Peña) är en bilpatrullerande snutduo i gängkrigens South Central, Los Angeles. David Ayers (regi och manus) växte upp i trakten och har skildrat den förut, bland annat i sitt manus till ”Training day”. 

Men till skillnad från Denzel Washingtons snut i den filmen är Taylor och Zavala inte alls korrumperade – utan två reko snubbar som gnabbas vänskapligt om livet och kärleken. Zavala är lyckligt gift och gläds när ungkarlen Taylor skaffar flickvän (Anna Kendrick). Frid och fröjd alltså, om det inte vore för misären, drogerna och våldet i duons polisdistrikt. Läget blir extra prekärt när Taylor och Zavala gör ett antal fynd kopplade till en mexikansk drogkartell. Särskilt som vi har sett vad kartellens lokala, synnerligen otrivsamma, gangstergäng är kapabelt till.

”End of watch” pendlar mellan den humoristiska tonen i Taylors och Zavalas umgänge och de bitvis magstarka exemplen på kartellens brutalitet. Mixen blir ganska dynamisk och nervigheten förstärks av vissa visuella grepp. Taylor går nämligen en filmkurs och dokumenterar sitt polisarbete med en mini-HD-kamera och även skurkgänget filmar (likt somliga svenska politiker) sina aktiviteter. 

Regissör Ayers låter oss också följa en del situationer genom övervakningskameror. Liksom många andra är jag egentligen trött på skakiga filmbilder men just här bidrar de faktiskt ofta till laddningen. Att miljöskildringen känns autentisk är inte förvånande med tanke på David Ayers bakgrund. 

Han har också skrivit en trovärdig, inte överdrivet snitsig, dialog åt hjälteduon – vars bromance får fin kemi av Gyllenhaal och Zavala. ”End of watch” är inte världens mest oförutsägbara och originella snutfilm, men hör ändå till de mer sevärda i denna slitna genre.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro