ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: "Hamilton"

CG Karlsson · 12 Jan 2012
Uppdaterad 12 Jan 2012
Efter Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk och Peter Stormare är det nu Mikael Persbrandts tur att gestalta kommendörkapten Carl Hamilton.

Efter Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk och Peter Stormare är det nu Mikael Persbrandts tur att gestalta kommendörkapten Carl Hamilton. Foto: Disney


Mikael Persbrandt är senast i raden att spela Carl Hamilton i Hamilton – i nationens intresse”. Men trots att actionscenerna håller hög klass bjuds det på floskelfest – och ett oköpbart slut.

klar

Artikellänk är kopierad

14 år sedan senaste Hamiltonfilmen på bio – och efter Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk och Peter Stormare blev näste man till rakning, inte helt oväntat, Mikael Persbrandt.

Kommendörkapten Carl Hamilton är ju lite som en pimpad Gunvald Larsson, försedd med större frihet att – i nationens intresse – ha ihjäl folk. Här deltar han vid fritagningen av en fängslad svensk vapentekniker och får då korn på en internationell konspirationsplan där krigsprofitörer tänker utnyttja det spända läget på Afrikas horn.

Parallellt kämpar Hamilton med egna inre demoner efter att i Sverige ha upplevt sitt livs värsta trauma. Scenen där det händer är ett av få överraskande ögonblick i detta synnerligen formulärbetonade äventyr.

Det har i förhandsartiklar gjorts viss sak av att regissören, danskan Kathrine Windfeld (”Kronprinsessan”), är kvinna och att vi förutom action ska få en hjälte som befinner sig vid ett vägskäl och skildras som en hel människa – istället för att bara vara en vältränad superagent utan skrupler.

Själv ser jag ett tämligen traditionellt pojkäventyr av typen ”a man’s gotta do, what a man’s gotta do”.   Visst är Hamilton plågad av jobbets omänskliga sidor, men säg den actionhjälte som numera INTE har existensiella grubblerier!

Det gäller ju alla – från Spider-Man till James Bond. Och även tidigare Hamiltonupplagor har slitits mellan plikten mot nationen och längtan efter att följa sitt hjärta.

Bäst är det tekniska hantverket. Snyggt foto och actionscener med mer muskler än vanligt i Sverige. Förtjänsterna till trots blir det här ändå en rätt opersonlig dussinfilm där bistra människor säger repliker som en gång kanske hade lite liv men i denna genomtröskade genre blivit trötta floskler. Lägg därtill en finalscen som bara inte GÅR att köpa, ens i en agentsaga.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro