ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Hospodske Dvere – Låga ambitioner i köket

Jonas Cramby · 11 Okt 2013
Uppdaterad 7 Dec 2016

Öl står i fokus på nya Hospodské Dvere. Men ­tyvärr har ölhallen för låga ambitionsnivåer i  köket just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Här finns öl i sejdlar, salta kringlor och schnitzel, som tyvärr är både fet och torr, enligt Jonas Cramby.
Här finns öl i sejdlar, salta kringlor och schnitzel, som tyvärr är både fet och torr, enligt Jonas Cramby.Foto: Foto:Lotta Bergseth

RECENSION: Hospodské Dvere – 2 glober

Öl kanske är en drog men till skillnad från de flesta andra sådana så är det i alla fall en drog som smakar gott och släcker törsten. Så det är kanske inte så konstigt att det blivit allt vanligare med krogar som faktiskt tar den blygsamma biran på allvar. Oftast är det så klart hantverksöl som gäller men gillar man inte överhumlade mikrobrygder med ett skelett som gör fucken på etiketten så kan man ju alltid gå på klassisk centraleuropeisk ölhall.

För faktum är att klirrande glas och ­umpabumpamusik inte känts så här hippt sedan 90-talet då billig öl och friterad ost byggde en hel indiegenerations smalfeta pommes fritteskroppar på Göteborgs­krogen Gyllene Prag.

I dag kan man dricka öl och äta surkål, knödel och fläsk på såväl Krasnopolski som Bar central här i Stockholm och i vinter öppnar Tjogetgänget öl- och korvkrogen Bierhaus. Och på nyöppnade Hospodské Dvere. På den tjeckiska ölhallen inne i klassiska Kvarnen kan man äta tjeckisk husmanskost och dricka öl ur stånkor så stora att den mer svagvristade riskerar spilla. Även om den friterade osten, till min kompis Indie-Klas stora sorg, lyser med sin frånvaro. ”Det här är faktiskt inte okej”, säger han.

Jag, däremot, har siktet inställt på en brezel. I dessa hantverksöl-tider är det kanske som att svära i kyrkan men satan vad gott det kan vara att dricka ett glas iskall centraleuropeisk industriell pilsner med en mjuk, salta pinnar-smakande kringla till.

Tyvärr är ölhallens brezel lite för torr för att ge den där riktigt oktoberfetskicken och för att vara ett ställe som specialiserar sig på tjeckisk öl har de ännu ett ganska magert utbud – även om betydligt fler sorter ska vara på ingång. Inte heller charkbrickan imponerar, bara lite joddlarkorv och några rackebajsare uppskurna på en bricka.

Av de tre sorters schnitzlar som ölhallen erbjuder provar jag en hårdfriterad pragerschnitzel som trots sin surdegspanering lyckas med konstycket att vara fet och torr samtidigt. Bättre är gulaschen. Den långkokta oxkinden har god smak, är fint söderfallande och ger en för­aning om vad man kan vänta om ambitionerna höjs och Hospodské Dvere inte nöjer sig med att bara servera okej pubmat till människor som egentligen är där för ölen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro