ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: "Jack Reacher"

Elin Larsson · 4 Jan 2013
Uppdaterad 4 Jan 2013
Recension: "Jack Reacher"

Recension: "Jack Reacher"


klar

Artikellänk är kopierad

En nervig prickskjutningsscen inleder ”Jack Reacher”, en som fick den amerikanska distributören att ställa in ett stjärnspäckat biopremiärsevenemang i Pittsburgh (där filmen är inspelad) efter dödsskjutningarna i hyfsat närbelägna Newtown, Connecticut. Förståeligt – även om det inte finns några större likheter med Sandy Hook framkallar scenen, som är filmad ur mördarens perspektiv, obehag. Den får mig dessutom att minnas en sekvens i ”Dirty Harry” (1971) där Scorpio, en de otäckaste filmpsykona någonsin, från en närbelägen byggnad följer ett av sina offer i kikarsiktet.  

I ”Jack Reacher” har valet av perspektiv dock ett annat syfte än att skapa otäck identifikation: att så ett frö av tvivel hos åskådaren om mördarens identitet. Är det, som alla bevis pekar mot, den före detta Iraksoldaten James Barr (Joseph Sikora) som ligger bakom vansinnesdådet?

Fallet lockar fram den mystiske t Han, liksom Barrs advokat (Rosamund Pike) börjar gräva, och anar oråd.

Fans till Lee Childs romanfigur har klagat på att Cruise inte har förutsättningarna för att spela rollen (i Childs böcker beskrivs Reacher som en bjässe ­– skådespelarens fysiska motsats, alltså). Och trots att jag är Cruise-fantast håller jag med, framför allt eftersom Cruise definitivt utstrålar för mycket hyvens medborgare för att fungera som sliten enstöring.

Men problem finns också i det stumma manuset som matar oss med förvånansvärt banalt detektivarbete liksom med scener som ska visa upp Reachers många talanger. Allt får filmen att trampa vatten.

Jag väntade mig mer av Christopher McQuarrie (som en gång skrev manus till Bryan Singers ”De misstänkta”), men den överlag kompetenta produktionen samt några lite märkliga typer i periferin (främst Richard Jenkins skrupelfria åklagare och Werner Herzogs (!) förrädiskt harmlösa capo dei capi), är till sist det enda som håller ihop ”Jack Reacher”.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro