ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: "Lincoln"

CG Karlsson · 24 Jan 2013
Uppdaterad 25 Jan 2013
Sally Field som Lincolns hustru och Daniel Day Lewis som president gör filmen till en intressant och engagerande historielektion.

Sally Field som Lincolns hustru och Daniel Day Lewis som president gör filmen till en intressant och engagerande historielektion.


klar

Artikellänk är kopierad

Trots att ”Lincoln” utspelas 1865, under de sista månaderna av amerikanska inbördeskriget, pratas det mer än det krigas. Steven Spielberg (regi) inleder visserligen på ett lerigt, kaotiskt slagfält där desperata soldater slåss för sina liv på brutalt och oglamoröst vis. Men scenen är snabbt över. Fortsättningsvis är bataljerna verbala och förs huvudsakligen inomhus.

I centrum står ett lagförslag om att förbjuda slaveriet i HELA landet som president Abraham Lincoln (Daniel Day Lewis) vill få igenom i representanthuset innan krigsslutet. Hans närmaste är skeptiska, de tror inte att ja-rösterna kommer att räcka.  Men den gamle advokaten Lincoln tar till fixande och trixande. 

Ändamålet helgar medlen och ljusskygga bulvaner sätts att locka svajiga motståndare över till ja-sidan. När det i finalakten drar ihop sig till votering är thrillerspänningen högst påtaglig.

Daniel Day Lewis går alltid helt upp i sina roller och kräver liksom Al Pacino kort koppel för att det inte ska bli show-off. Här gör han en känslig, lågmäld och utmärkt prestation. Så även Sally Field som hårt prövad hustru. Bägge är välförtjänt Oscarnominerade liksom Tommy Lee Jones som levererar bitande repliker med trygg tajming.

Även om Spielberg här håller sina mest sentimentala manér i hyfsat schack och ger sin hjälte viss ironisk distans blir tonen bitvis ändå VÄL högstämd och jag hade gärna sluppit en och annan symboltyngd bild till vemodig trumpet. 

Men på det stora hela blir ”Lincoln” en intressant och engagerande historielektion.  Dock kan det vara idé att före filmen putsa upp kunskaperna med en Wikipediakoll, för att lättare hänga med i turerna. Om ni då tycker det är en spoiler att läsa vad som hände Lincoln fem dagar efter krigsslutet ska ni nog välja en annan film. Eller kanske ändå inte.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro