ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Moonrise kingdom”

Elin Larsson · 7 Jun 2012
Uppdaterad 7 Jun 2012
Recension: ”Moonrise kingdom” Edward Norton är en av många skickliga skådespelare i Wes Andersons bedårande scoutäventyrsfilm.

Recension: ”Moonrise kingdom” Edward Norton är en av många skickliga skådespelare i Wes Andersons bedårande scoutäventyrsfilm. Foto: Focus Features


Moonrise kingdom” är möjligen lite för konstruerad, och den påminner kanske lite för mycket om Wes Andersons tidigare filmer. Men Elin Larsson blir tagen av den oskuldsfulla skildringen.

klar

Artikellänk är kopierad

En biljett till något av Wes Andersons många filmuniversum ska du alltid tacka ja till. Se där ett motto att följa, troligtvis gäller det under hela din livs tid.

Nog för att man kan kritisera Andersons ”Moonrise kingdom” för att vara aningen för konstruerad. Kanske påminner den väl mycket om Andersons egna tidigare verk, framför allt ”The Royal Tenenbaums” och ”Rushmore”. Kanske följer den en, för de flesta Anderson-beundrare, välbekant mall.

Andersons stilistiska bild- och formkompositioner och udda figurer har vi sett förr, de dysfunktionella familjerna likaså. Samt fokus på rollfigurernas – här en förrymd scoutyngling och en uttråkad poptjej med möjlig tendens till bokstavskombinations-diagnos – fumliga försök att uttrycka kärlek. 

Ovanstående är dock inte anledning till att hoppa över ”Moonrise kingdom”. Inte på långa vägar. För trots att Anderson flirtar hejvilt med hipsterpublikens ohämmade retrokärlek och fäbless för barndomsnostalgi, trots att hans bildspråk i kombination med en stundvis distanserad kamera gör att den emotionella förbindelsen mellan åskådare och rollfigurer då och då bryts, är ”Moonrise kingdom” en alltigenom bedårande film.

Med hjälp av ett fantastiskt urval av skådespelare (Edward Norton, Bruce Willis, Frances McDormand, Tilda Swinton, Harvey Keitel och, förstås, husgudarna Bill Murray och Jason Schwartzman) berättar Anderson historien om de två unga, udda individerna Suzy (utsökt spelad av Kara Hayward) och Sam (Jared Gilman).

Paret möts av en slump, börjar brevväxla och söker slutligen efter det stora äventyret tillsammans. Det handlar om förälskelse, om att växa upp och om att våga vara sig själv, allt utspelat i en relativt isolerad 60-talsmiljö (två öar), målat i kylig men guldskimrande, indiansommarlik färgskala – och skildrat så oskuldsfullt att det, ta mig fan, gör ont i hjärtat att se.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro