ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Promillekoll (Iphone)

Aron Andersson · 27 Sep 2012
Uppdaterad 6 Okt 2012
Promille

Promille


klar

Artikellänk är kopierad

Promille
Promille

Systembolagets nya mobilapp, som finns både till Iphone och Android-mobiler, är ingen garanti för att passera polisens blåstester, men ger ändå en fingervisning om när det är dags att sluta dricka.

Jag bestämde mig för att testa programmet ute i fält och gick helt enkelt på en klassisk AW i går. Kvällen började på tapasrestaurangen El Clasico, vid Nytorget i Stockholm, med en Mahou Negra och avslutades inte allt för sent, det är trots allt arbetsdag i dag, på anrika Pelikan.

Den magiska gränsen i appen, som passande nog heter ”Promillekoll”, är 0,6 ‰. Varje gång du beställer en drink, en öl eller ett glas vin, uppskattar appen hur det skulle påverka din berusning. Har du druckit för mycket, lite för fort, så får du en varning. Varningen är dessvärre inte av typen: ”Tar du en öl till så kommer du troligtvis att göra, eller säga, något som du får ångra i morgon”, eller ”Fortsätter du i den här takten så får du gå till jobbet med betongkeps”, vilket kanske hade varit mer effektivt.

Det hade också varit rimligt med en gps-baserad funktion som varnar användaren utifrån position: ”Carmen igen, really?”, eller ”Du är nu på väg mot Gröne jägaren, GÅ HEM.”

Den givna promillenivån baseras dels på alkoholintaget, dels på faktorer som kön, vikt, längd och ålder, som du fyller i första gången du använder appen. Därefter lägger du till en dryck i samma ögonblick du dricker den.

Jag fuskade något när jag använde appen, och fyllde i de öl jag druckit först i efterhand, när jag kommit hem. Det går då att justera tidpunkten för inmundigande, men inte hur långt tillbaka i tiden som helst, vilket är en lite märklig begränsning.

”Promillekoll” är utvecklad med ett tydligt syfte: att varna den som vill hålla sig under 0,6 promille. Det lyckas den med. Men det hade varit intressant om även den sparade historiken kunde användas för att skapa en långsiktig bild över användarens alkoholintag.

Plus: Det väldigt praktiska i att realtid få ett hum om hur berusad du är, vilket även kompletteras med en historik över dina utekvällar. Allt presenteras snyggt och lättöverskådligt.

Minus: Detta är kanske både ett plus och minus, men gränsen på 0,6 promille innebär att appen inte räknar till mer än 0,8 promille. För folkhälsan är detta naturligtvis något positivt, men för den som gillar att experimentera är det inte lika kul.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro