ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Savages”

Elin Larsson · 11 Okt 2012
Uppdaterad 11 Okt 2012
Recension: ”Savages” Blake Livelys karaktär blir musa och älskarinna åt de udda marijuanaprinsarna Taylor Kitsch och Aaron Taylor- Johnson och hamnar i konflikt med en mexikansk drogkartell.

Recension: ”Savages” Blake Livelys karaktär blir musa och älskarinna åt de udda marijuanaprinsarna Taylor Kitsch och Aaron Taylor- Johnson och hamnar i konflikt med en mexikansk drogkartell.


Det är lätt att falla för Oliver Stones filmatisering av Don Winslows roman. Sidorna dryper av blodiga knarkuppgörelser, svettigt sex och marinkårsfascination. Det är också här Stone lyckas bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

För Oliver Stone, som har nosat på de flesta genrer men nästan alltid tillfört ett politiskt stråk till alla sina verk, är ”Savages” en tillbakablick till en tid då hans filmer generellt mottog mer ros än ris.

Och det är lätt att falla för hans filmatisering av Don Winslows medryckande, narrativt intressanta roman om två udda marijuanaprinsar (Aaron Taylor-Johnson, Taylor Kitsch) och deras gemensamma musa och älskarinna (Blake Lively) som hamnar i konflikt med en mexikansk drogkartell.

Winslows roman är späckad med element som Stone torde känna till bättre än de flesta – sidorna dryper av blodiga knarkuppgörelser, svettigt sex och marinkårsfascination. Föga förvånande är det också här Stone lyckas bäst med sin film.

Men i gränslandet mellan ett 90-talsdoftande Tony Scott-territorium och de egna formexperimenten i ”Natural born killers”, fastnar han. Det är rätt synd, för ”Savages” har potential. Det finns en skruvad humor och en subtil samhällskritik i Winslows bok, främst i form av den rika slackertjejen ”O”:s betraktelser.

De bitarna saknas tyvärr i Stones film, eftersom han reducerar ”O” – berättelsens motor – till en förvånansvärt passiv bifigur så fort hon hamnar i klorna på Bajakartellens ledargestalter Lado (Benicio Del Toro) och Elena (Salma Hayek) och ett regelrätt krig utbryter mellan ligan och ”O”:s män.

Att machomannen Stone tonar ned en kvinnlig rollfigurs utrymme förvånar mig tyvärr inte, däremot att han är så ointresserad av de sociopolitiska sammanhangen. För att inte tala om de friheter han tar sig med berättelsens final. Som ”O” skulle säga: OMFG.

Winslow var noggrann med att vrida och vända på ord och deras språksociologiska betydelser i sin roman. Det gav rollfigurerna och handlingen fler dimensioner. Lyckas Stone göra detsamma i filmen? Nej – men han har å andra sidan aldrig varit en nyansernas mästare.

Det som fungerade på 80- och 90-talet gör det inte nödvändigtvis lika bra i dag. Men ”Savages” skiljer sig i grund och botten inte så mycket från den tidens Stone. 

På gott och ont. Som ”O” skulle säga: OMFG.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro