ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Side Effects

CG Karlsson · 18 Apr 2013
Uppdaterad 18 Apr 2013
Rooney Mara och Channing Tatum spelar ett gift par vars återförening blir traumatisk. De söker hjälp, men det får drastiska följder.

Rooney Mara och Channing Tatum spelar ett gift par vars återförening blir traumatisk. De söker hjälp, men det får drastiska följder.


klar

Artikellänk är kopierad

Få regissörer rör sig så ohämmat mellan skilda genrer som Steven Soderbergh. Att samma person gett oss hetsiga actionrökaren ”Haywire”, de träsmakssega Che Guevara-filmerna och striptörkomedin ”Magic Mike” är svårt att förstå. I den produktive Soderberghs späckade och ojämna filmografi är jag själv mest svag för ”Sex, lögner och videoband”, knarkdramat ”Traffic” och actionkomedin ”Out of sight” med George Clooney och – av alla människor – Jennifer Lopez!

I ”Side effects” växlar Soderbergh mellan genrer i en och samma film. Den är dels en samtidsskildring av hur pressade yuppies trycker ned ångesten med piller utskrivna i parti och minut av psykläkare sponsrade av läkemedelsindustrin. Dels en mordthriller med drag av klassisk film noir.

Rooney Mara spelar Emily vars make (Channing Tatum) just avtjänat ett fängelsestraff för insideraffärer. Parets återförening blir traumatisk och efter ett självmordsförsök hamnar Emily hos en psykiater (Jude Law) som ger henne en ny, oprövad medicin. Följderna blir drastiska.

Som så ofta står Soderbergh själv (under pseudonym) för fotot, som är högklassigt. Han har en utsökt känsla för komposition, som i de kameraåkningar som inleder och avslutar filmen och skapar en fin symmetri.

Filmens story är med sina vändningar ganska raffinerad även om vi får köpa en del kanske inte hundraprocentigt sannolika inslag i själva kriminalintrigen. Spännande är det hur som helst och inte minst Jude Law lyckas ge sin mångfacetterade rollfigur intensitet och intressanta nyanser. Rooney Mara – långt från sin Lisbeth Salander-look i ”The girl with the dragon tattoo” – imponerar också. Soderbergh själv har sagt att det här är hans sista film. Nu ska han ägna sig åt teater och tv. Förhoppningsvis ändrar han sig. Om inte blev det i alla fall en snygg sorti. 

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro