ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Små citroner gula”

Elin Larsson · 21 Feb 2013
Uppdaterad 21 Feb 2013
Recension: ”Små citroner gula”

Recension: ”Små citroner gula” Foto: Nordisk film


Filmatiseringen av Små citroner gula” är oväntat lyckad, enligt recensenten Elin Larsson. Men vill man se en romantisk komedi med sväng och svärta finns det bättre filmer som väntar.

klar

Artikellänk är kopierad

Är 2013 året då den svenska chicklitens status ska återupprättas? Enligt vissa bedömare: Ja. Möjligen är detta en (oväntad) bonussituation för den senkomna filmatiseringen av Kajsa Ingemarssons framgångsrika bok ”Små citroner gula”? (Den kom 2004, och det talades om en filmatisering något år senare.)

Utöver försäljningssiffrorna är det inte mycket som talar för Ingemarssons klichétyngda historia om Agnes, tjejen med stans sämste pojkvän, dåligt självförtroende, som drömmer om en kockkarriär hon inte vågar fullfölja förrän ödet tvingar henne i rätt riktning.

I dag känns boken förvånansvärt daterad, åtminstone om man ser till filmer som bygger på boksuccéer i den här genren. Efter den amerikanska romcomens kollaps på 00-talet och den uttjatade bromancefilmens efterföljande glansdagar, är suget efter romantiska komedier som utmanar konventionerna dessutom större än någonsin.

Teresa Fabik (”Hip hip hora!”, ”Prinsessa”) ska därför ha en eloge för att hon lyckats uppdatera Ingemarssons berättelse till 10-talet. Det sker med små medel och faller inte alltid väl ut. Men stundvis överrumplas jag av oväntat spetsfundig dialog och en hel del dråplig komik.

Särskilt bra fungerar spelet mellan Sverrir Gudnason (som fyller sin tafatta matkritiker David Kummel med perfekt portionerade doser av subtil humor) och Rakel Wärmländer (med utmärkt komisk tajming i rollen som Agnes), samt den senares utbyte med Tomas von Brömssen (som Agnes pappa).

Trots att filmen inte följer boken slaviskt, finns de viktiga beståndsdelarna kvar. Fans av boken – som gissningsvis är den publik filmen i första hand vänder sig till – behöver således inte oroa sig.

Vill man däremot se en romantisk komedi med sväng och svärta i både dialog och berättelse ska man i stället invänta den närstående biopremiären av den flerfaldigt Oscarsnominerade ”Du gör mig galen!”.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro