ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Snack bar

Jonas Cramby · 19 Sep 2014
Uppdaterad 19 Sep 2014

Jonas Cramby testar Snack bar och blir förtjust i deras baguette américain.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gustav Gräll

Var: K25 på Kungsgatan 25 Betyg: 4 av 5 Förra årets stora “krogtrend”, som vi tidningar brukar kalla det, var ju att tjusiga finkrogar plötsligt började öppna billiga(re) bakfickor. Nu verkar dock nästa steg bli att istället starta regelrätta snabbmatsställen. Senare i höst öppnar till exempel fine diningscenens motsvarighet till Siegfried & Roy, matmagikerna Adam & Albin, ett lunch-nudelställe i sin matstudio på Rådmansgatan där man ska kunna slurpa ramen, soba och udonnudlar i egengjord buljong. Och i snabbmatsgallerian K25 har Provencepornograferna Chez Betty, tillsammans med Frantzéns före detta restaurangchef Jon Lacotte, öppnat den franska kebaberian Snack bar.

En Snack bar är en slags sydfransk småsunkig version av vår korvkiosk där man kan pipa in för tidningen, en läsk, en baguettemacka eller en kebab vilket, naturligtvis, är oemotståndligt för alla Frankrikeromantiker. Efter att ha gjort grundlig research genom att äta en fransk kebab om dagen i månad tar nu Jon Lacotte detta trevliga lilla koncept till Stockholm, om än i en lite mer tillrättalagd version så klart.

Snack bars franska kebab kostar 95 kronor och består av specialimporterat franskt frigående kalvkött tillsammans med sallad, lök, tomat och harissa och sauce blanche i en pressgrillad så kallad “galette” (ett slags franskt libabröd). Det är, naturligtvis, fantastiskt gott. Som en perfekt avvägd kebabrulle. Tillsammans med lite pommes och en dipsås vid sidan uppfyller det bra snabbmatens hela kostcirkel: kärleksfullt, ambitiöst, vardagsdekadent.

Nu finns det dock redan ett par riktigt bra kebaber i Stockholm så min favorit på Snack bars meny är nog ändå deras baguette américain – som man skulle kunna beskriva som en hamburgare, fast “förbättrad” av tjuriga och lite självgoda fransmän. I en frasig baguette samsas grovmalen högrev, karamelliserad lök, sallad, tomat, majjo, gruyereost OCH pommes frites. Nej, de är inte kloka de där fransmännen. Men mat kan de laga och med en fräsch liten tomatsallad till så är det en le américain jag kommer att tänka på nästa gång jag vaknar upp dagen efter natten innan. Undvik Om Snack bar har någon svaghet så är det bröden, som just nu saknar lite av den karaktär som resten av maten har drivor av. Missa inte Baguette américain. Priser Kebab och mackor: 95 kronor. Öppet Måndag – fredag: 07.30 – 21.00. Lördag 10.00 – 21.00.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro