ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Twilight - Breaking Dawn part 2

Elin Larsson · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012

Inte sedan den första filmen har Elin Larsson känt sådan barnslig förtjusning för den unkna vampyrvärlden i Breaking dawn – part 2”. Och det har mycket med våldet att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt sedan Catherine Hardwickes ”Twilight”, den första delen i denna succéfranchise, har jag hoppats att trion Bella Swan (Kristen Stewart), Edward Cullen (Robert Pattinson) och Jacob Black (Taylor Lautner) skulle återvända till den filmens high school-miljö, leva småstadsliv och tampas med vardagsbekymmer. Jag hade ärligt talat funnit det mer intressant än att följa Bellas resa från flanellskjorteälskande emobrud till classy vampyrmorsa.

Stephenie Meyers böcker ville annorlunda, och ända fram tills nu har filmerna följt dem mer eller mindre slaviskt. På vägen har de tappat både i tempo och variation.

”Breaking dawn – part 1” omfattade ett svulstigt bröllop, en (!) sexscen, en graviditet som liknade en parodi på ”Rosemarys baby” och en äcklig detalj i Jacobs ”präglande” (typ, att paxa henne för ett framtida förhållande) på Bellas och Edwards bebis. Ändå kändes den som en seg transportsträcka.

Därför gläds jag åt att finalakten – även den regisserad av ”Breaking dawn – part 1:s” Bill Condon – överraskar med en morbid och väl tilltagen twist som definitivt kommer att chocka böckernas fans.

Inte sedan den första filmen har jag känt sådan barnslig förtjusning över denna outhärdligt präktiga vampyr- och varulvssaga. Då kittlade tonårsflirten mellan Bella och vampyren Edward. Nu njuter jag av en Bella som sparkar röv i stället för att hasa omkring i svårmod.

Och våld, en masse. Någonstans inombords har jag tydligen längtat efter att se huvuden rulla, vampyrer brinna och varulvar slita upp strupar i snygg koreografi. Kanske består tjusningen i undermedveten skadeglädje efter att ha tvingats uthärda allt från kitschig tantsnuskromantik, hopplös dialog, allehanda logiska luckor och unkna könsroller, till illa dold pro-life-propaganda.

”Breaking dawn – part 2” är en värdig avslutning på ”Twilight”-sagan, och trots dess brott mot bokförlagan är jag säker på att den inte kommer att göra twiheartsen ett uns besvikna. En liten bedrift i sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro