ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Star trek: Into darkness”

Elin Larsson · 10 Maj 2013
Uppdaterad 10 Maj 2013

J J Abrams nya rymdepos Star trek: Into darkness” fungerar till stor del tack vare sin skurk –en galaktisk terrorist spelad av Benedict Cumberbatch. Det är rappt och har moralisk tyngd.

klar

Artikellänk är kopierad

Recension: ”Star trek: Into darkness” 
  Benedict Cumberbatch spelar skurken som ska elimineras av besättningen på Enterprise. En gärningsman med komplicerad psykologi och mystisk historia.
Recension: ”Star trek: Into darkness” Benedict Cumberbatch spelar skurken som ska elimineras av besättningen på Enterprise. En gärningsman med komplicerad psykologi och mystisk historia.Foto: Zade Rosenthal
J J. Abrams ”Star trek: Into darkness” uppfyller förväntningarna.
J J. Abrams ”Star trek: Into darkness” uppfyller förväntningarna.

J J. Abrams reboot av Gene Roddenberrys science fiction-epos för fyra år sedan resulterade i en smart sammansatt film som fungerade för inbitna Star trek-fans likaväl som för nybörjare. ”Star trek: Into darkness” upprepar den lyckade formulan och använder sig liksom 2009 års film av originalseriens rollfigurer, men står annars på egna ben.

Utan att hamna i avancerat spoiler-bryderi kan avslöjas att handlingen tar avstamp i en brutal attack mot Starfleets ledning. Rymdskeppet Enterprise, med James T Kirk (Chris Pine) och Spock (Zachary Quinto) vid rodret, får det tvivelaktiga uppdraget att inte fånga, utan eliminera, gärningsmannen (Benedict Cumberbatch).

Abrams, som kan sitt ”Star trek” utan och innan, väver utifrån en enkel premiss samman rapp, spännande och actiondriven handling med välbehövlig tyngd i form av moraliska frågeställningar och tydliga paralleller till verklighetens ”war against terror”.

Men ”Star trek: Into darkness” absoluta triumfkort består av en värdig skurk, en science fiction-filmens motsvarighet till Batman-antagonisten Bane (det är för övrigt inte den enda jämförelsen som kan göras med Christopher Nolans Dark Knight-trilogi). Cumberbatch galaktiska terrorist är exakt detta – en oberäknelig fiende med komplicerad psykologi och mystisk historia.

Trots Cumberbatchs fantastiska närvaro saknar filmen i övrigt den mörka inramning som titeln utlovar. Den karaktärsutveckling som skapade emotionell förankring hos åskådaren i 2009 års film lyser också med sin frånvaro. Synd, särskilt med tanke på att ”Star trek” alltid värnat om sina mångfasetterade sidofigurer.

Abrams behandlar Roddenberrys originalmaterial med lika delar respektlöshet och kärlek. Följden är en snart 50-årig franchise som känns piggare än på mycket länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro