ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Recension: Berättelsen om Pi

CG Karlsson · 20 Dec 2012
Uppdaterad 20 Dec 2012
Recension: Berättelsen om Pi

Recension: Berättelsen om Pi


Ang Lees film om pojken Pi, som tillbringar 227 dagar i en livbåt med en tiger, den har sina svackor. Men bilderna är så magiska och berättarglädjen är så total att man rycks med.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i Ang Lees 18 år gamla ”Mat, dryck, man, kvinna” är det slående vilken begåvad bildberättare han är. Sedan dess har vi fått mästerverk som ”Förnuft och känsla”, ”The ice storm”, ”Crouching tiger, hidden dragon”, ”Brokeback mountain” och ”Lust, caution”.

Genremässigt vitt skilda men med ett gemensamt drag: visuell virtuositet. Aldrig tidigare har dock Lees bildkonst nått såna höjder som i ”Berättelsen om Pi”.

Filmen följer spansk-kanadensaren Yann Martels storsäljande – och Bookerprisbelönade – roman ganska troget. Titelns Pi är en indisk pojke vars föräldrar driver ett zoo. Av ekonomiska skäl beslutar de att emigrera till Kanada. Men det fraktfartyg som ska ta dem och djuren dit förliser under ett oväder.

Enda överlevarna är 16-årige Pi och några djur. Med en livsfarlig bengalisk tiger som hotfullt sällskap tillbringar Pi de närmaste 227 dagarna i en livbåt på havet. Att han klarar sig vet vi från start eftersom filmens ram är ett samtal där den vuxne Pi berättar om sitt sanslösa äventyr för en författare. Allra mest sanslöst är att den digitala teknik som fått så många moderna actionfilmer att se ut som datorspel här i stället får oss att baxna över bildernas liv och rygga tillbaka av utfallen från den tiger vi, rent förnuftsmässigt, inser är blott ettor och nollor. (Man använde även fyra riktiga tigrar, men bara i få scener).

Pis strandhugg på en märklig, flytande algö, överfull av surikater är bara det värt biobiljetten. För ovanlighets skull känns även 3D-tekniken motiverad, bilderna har verkligen ett påtagligt djup.

Jag är inte gränslöst entusiastisk över filmens andliga inslag och tycker inte att ramhistorien är helt lyckad – men själva äventyret är så fantastiskt, berättarglädjen så total och bilderna så magiska att jag inte kan annat än ryckas med.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro